Το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία η οποία διήρκησε σχεδόν μία ώρα. «Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και από κοινού να συνομολογήσουμε ότι θα εργαστούμε σκληρά και θα υποστηρίξουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση για μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας σε πλήρη ταύτιση απόψεων με τον κ. Αναστασιάδη, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. «Η έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».
«Τα βήματα που πρέπει να κάνουμε θα είναι βήματα προσεκτικά. Η κυβέρνησή μας έχει τη διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών αλλά όχι να κάνει βήματα στον αέρα χωρίς να μελετήσει τι θα επιφέρουν οι αλλαγές αυτές. Το ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια προοπτική και συνέχεια. Πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει συνέχεια μετά τις τομές. Θέλουμε διεκδίκηση με ασφάλεια μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι στην κυπριακή πλευρά» σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την ΑΟΖ.
«Επανένωση της Κύπρου για βιώσιμη λύση και συνέχεια της κυπριακής δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ θα επιτρέψει να ενισχυθεί η χώρα. Θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρος και τον κυπριακό λαό» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος στις ελληνικές διαπραγματεύσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους γίνεται με όρους ισοτιμίας, είναι σε εξέλιξη εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και μία ευτυχής κατάληξή της θα είναι επωφελής για όλους τους λαούς της Ευρώπης».
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τη νωπή λαϊκή εντολή για ισχυρή διαπραγμάτευση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν περίμενα ούτε εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στις ελληνικές θέσεις. Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Η Ευρώπη πρέπει λοιπόν να πάρει γενναίες αποφάσεις. Υπάρχει ανάγκη για στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να επιστρέψει η ανάπτυξη. Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μικρές χώρες στην ΕΕ. Η ΕΕ είναι ακριωτηριασμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της που πρέπει να είναι σταθερό μέσα σε ένα ταραγμένο περιβάλλον. Όσοι δεν το κατανοούν και κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς σύντομα θα διαψευσθούν. Χρειάζεται σύνεση, αλληλεγγύη στα ευρωπαϊκά κράτη και λογική» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Όσον αφορά στην κατάργηση της τρόικας είπε ότι «πρόκειται για μια ώριμη και αναγκαία εξέλιξη για την Ευρώπη, με τον κ. Αναστασιάδη να σημειώνει ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην Κύπρο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας προανήγγειλαν την από κοινού προσπάθεια να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ρωσία.
«Η συνέχεια της έντασης, η μετεξέλιξη ενός πολέμου σε οικονομικό πόλεμο δεν έχει αποτέλεσμα. Η Ελλάδα και η Κύπρος μπορουν να γινουν γέφυρα ειρήνης ανάμεσα στην ΕΕ και στην Ρωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.