Τον ρόλο του αντίβαρου, στον «προωθημένο και ακραίο εξαγγελτικό λόγο» του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία, δηλώνει σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παύλος Χαϊκάλης υποψήφιος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο υπόλοιπο Αττικής.
Ο κ. Χαϊκάλης υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο δεν θέλει και φοβάται να έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Από τη άλλη, «εμείς θεωρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήταν σωστό να κυβερνήσει από μόνος του, χωρίς να τον συγκρατεί και να τον ελέγχει κάποιος».
Σε ότι αφορά τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι ΑΝΕΛ και στο ενδεχόμενο να αποτελούν ουσιαστικό εμπόδιο στην συνύπαρξη τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Χαϊκάλης επισημαίνει ότι βασικά υπάρχει η κοινή διάθεση για να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα, με τις κόκκινες γραμμές σε πρώτο πλάνο. «Γραμμές οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι σε μια προγραμματική σύγκλιση και θα αντιμετωπιστούν, με τη σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού που πρέπει να διέπει δύο κόμματα που θέλουν να συνεργαστούν, να συνυπάρξουν και να συγκυβερνήσουν», σημειώνει.
Άποψή μας, συνεχίζει, είναι ότι αυτή είναι και η ευρύτερη επιθυμία του εκλογικού σώματος. Διότι πέρα από το αντιμνημονιακό πεδίο -ένα πεδίο που θα το συζητήσουμε-, εκείνο που έχει σημασία είναι να βάλουμε τις υγιείς βάσεις για την οποιαδήποτε μετά-μνημόνιο εποχή, διότι κάποια στιγμή θα υπάρξει. Το πότε, όμως, απαιτεί σειρά από διαπραγματεύσεις, από τη διευθέτηση του χρέους, από τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε τους δανειστές μας και από τον τρόπο που θα βάλουμε τη χώρα σε ανάπτυξη. Θα πρέπει να μπουν υγιείς βάσεις, ώστε όλα τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν, χωρίς να παραμερίζονται στο όνομα της διάσωσης της χώρας. Η διάσωση της χώρας είναι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα και πρέπει να δούμε πώς θα επιβιώσουν. Μην επιβιώνουν μόνον οι αριθμοί.
Κατά την περιοδεία του στην περιφέρεια της Αττικής ο κ. Χαϊκάλης, συναντά κόσμο «θυμωμένο, οργισμένο, εξαθλιωμένο, σε απόγνωση» με χιλιάδες προβλήματα, όπως λέει, τα οποία δυστυχώς δεν αναδεικνύονται εξαιτίας του εγκλωβισμού της πολιτικής αντιπαράθεσης στο χρέος. Τα προβλήματα είναι τεράστια όπως διαπιστώνει ο ίδιος, π.χ. στα Λιόσια, όπου οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν το θέμα των Αθίγγανων, που έχουν γίνει κράτος εν κράτει και κυκλοφορούν με Καλάσνικοφ, λέει ο κ. Χαϊκάλης και συνεχίζει: Η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει, φοβούνται. Στη Νέα Μάκρη, έχουν πρόβλημα χωροταξίας, περιβάλλοντος, με την έννοια ότι οποιαδήποτε κίνηση κάνουν κρίνεται από το δασαρχείο ως παράνομη. Στην Παλλήνη, το θέμα των λυμάτων, στη Ραφήνα το θέμα των λιμανιών. «Υπάρχουν χιλιάδες προβλήματα» σημειώνει, που πρέπει κάποτε να τα κοιτάξουμε πραγματικά γιατί και αυτοί φορολογούμενοι πολίτες είναι και θα έπρεπε να είναι α’ κατηγορίας, όπως όλοι οι Έλληνες και όχι τρίτης, αλλά τέταρτης κατηγορίας.
Βεβαίως υπογραμμίζει υπάρχουν και τα εθνικά θέματα που τα έχουμε αφήσει στην άκρη και είναι βασικά. Γιατί δεν μπορούμε να αφήσουμε το Μακεδονικό στην τύχη του, ούτε το Κυπριακό ούτε τη Θράκη, γιατί μια μέρα θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, διότι την ώρα που κυνηγούσαμε τα χρήματα και πώς θα πληρώσουμε τους δανειστές, οι Τούρκοι έκαναν προπαγάνδα απίστευτη υπέρ της Θράκης. Επίσης, το δημογραφικό πρόβλημα που είναι τεράστιο. Οικογένειες πλήττονται, αυτή τη στιγμή, ειδικά οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, των οποίων ζητάμε μια εξομοίωση γιατί αποτελούν τη βάση για την ανοικοδόμηση της χώρας. Από το 2015 και μετά, η Ελλάδα θα υπολογίζεται ως μια από τις περισσότερο γερασμένες χώρες. Ακόμη, η γραφειοκρατία, μιλάμε για βασικές δομές Δημόσιας Διοίκησης που πρέπει να αλλάξουν. Επιπλέον, το φορολογικό που είναι πολύ βασικό. Ζητάμε συνταγματική κατοχύρωση για 10 χρόνια, ώστε να ξέρει ο οποιοσδήποτε επενδυτής έρθει ότι την άλλη μέρα δεν θα βρεθεί προ εκπλήξεων, αλλά να γνωρίζει ότι για 10 χρόνια θα φορολογείται με αυτό το ποσό για να μπορεί να κάνει ένα προγραμματισμό και να ξέρει τι και πού θα επενδύσει.
Τέλος ερωτηθείς ο κ. Χαϊκάλης για το πως εισπράττει ο ίδιος την εντύπωση που διαμόρφωσε ο κόσμος σχετικά με την καταγγελία του για απόπειρα χρηματισμού του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε ότι υπάρχει πολύς κόσμος, ένα 70%, που έχει κατανοήσει ότι «έγινε η απόπειρα και η υπόθεση κουκουλώθηκε». Άλλωστε, συνεχίζει, το έχει αποδεχθεί και ο έτερος Καππαδόκης ότι έκανε την απόπειρα δωροδοκίας για να αποδείξει ότι είμαι χαμηλών αντιστάσεων. Υπάρχει και κοινό που είναι μπερδεμένο γιατί δεν έχει καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει, δεν ενημερώθηκε σωστά, διότι τα ΜΜΕ έπεσαν πάνω μου και παραλίγο να βρεθώ από θύμα, θύτης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη περιμένω τη μήνυση του πρωθυπουργού και μάλιστα το προκαλώ προκειμένου, να βγει στην επιφάνεια αυτό το υλικό, το οποίο δεν είναι παράνομο γιατί αυτός ο ισχυρισμός κάμπτεται μπροστά στο δημόσιο συμφέρον. Βέβαια, δεν κατάλαβα γιατί οι δικαστικές αρχές δεν τα έλαβαν αυτά σοβαρά υπόψη και θεώρησαν ότι είναι μια απλή κουβεντούλα. Δεν κατάλαβα γιατί δεν έγινε άρση του απορρήτου, γιατί έκλεισε σε δύο ημέρες η υπόθεση, γιατί αφού είναι παράνομο το υλικό, το παρέλαβαν οι δικαστές. Είναι αναπάντητα ερωτήματα. Τον κόσμο τον ενόχλησε ότι η ιστορία κουκουλώθηκε μέσα σε δύο μέρες, βγήκε ένα πόρισμα. Βέβαια, και στο 30% που είναι μπερδεμένο γιατί δεν κατάλαβε τι συνέβη βοήθησε η εκπομπή του Λάκη του Λαζόπουλου, που λειτούργησε πολύ πιο θετικά στην όλη ιστορία και νομίζω ότι κατάλαβαν πολύ περισσότερο και το 30% έχει αυτή τη στιγμή μειωθεί σε μικρότερο ποσοστό. Ίσως μόνο οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ θέλουν να πιστεύουν ότι ήταν στημένη υπόθεση. Το στημένο δεν το καταλαβαίνω, γιατί από τη στιγμή που διακυβεύεται η υπόληψη ενός ανθρώπου που μπορεί να πάει φυλακή, αυτός δηλ. που απειλεί με δωροδοκία, δεν καταλαβαίνω πώς στήσαμε μια τέτοια ιστορία.