Το πολιτικό πλαίσιο και τις στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης για την προσεχή διετία οριοθέτησε ο πρωθυπουργός από την 85η ΔΕΘ ξεκαθαρίζοντας ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, καθώς όπως τόνισε σχεδιάζει με ορίζοντα δεκαετίας. Με κεντρικό σύνθημα η «Ελλάδα αλλάζει με μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία ορθολογισμού και προόδου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα γενναίο πακέτο μέτρων ύψους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ στήριξης της μεσαίας τάξης, της νεολαίας και των ευάλωτων νοικοκυριών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Παράλληλα καθόρισε για πρώτη φορά τα εκλογικά διλήμματα των προσεχών εκλογών συνδέοντάς τα με την απόφασή του να διεκδικήσει αυτοδυναμία και εφόσον δεν την πετύχει (με την απλή αναλογική) να προχωρήσει σε δεύτερες εκλογές. «Αποκλείω τη συνεργασία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος» σημείωσε, σφραγίζοντας κάθε απόπειρα πολιτικής συναίνεσης και στρέφοντας το βλέμμα στον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.

Ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να τοποθετηθεί και για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και τις επικρίσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση μετά την υπαναχώρηση του Ευάγγελου Αποστολάκη για την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ονόματός του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η επιλογή των υπουργών είναι δικό του αποκλειστικό προνόμιο, προσθέτοντας ότι ο βασικός πυρήνας της κυβέρνησης παρέμεινε άθικτος λόγω του θετικού παραγόμενου έργου και του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του εκάστοτε υπουργού. «Σε ένα αντικείμενο όπως η πολιτική προστασία δεν υπάρχει ιδεολογικό πρόσημο. Θεώρησα πως επέλεξα έναν άνθρωπο, το βιογραφικό του οποίου πληρούσε τα κριτήρια. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε, δεν θέλω να επεκταθώ» εξήγησε για την πρώτη επιλογή Αποστολάκη και συνέχισε: «Τελικώς επελέγη ο Χρήστος Στυλιανίδης, ένας επιχειρησιακός υπουργός και ένας ακόμη πιο επιχειρησιακός υφυπουργός για να συνεχίσουν το σημαντικό έργο του Νίκου Χαρδαλιά. Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν δεν έχω και πολλά να πω». Ερωτηθείς τέλος για το αν είναι ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις εκλογές απέφυγε να απαντήσει, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι προσεχώς θα υπάρξει τουλάχιστον μία ακόμη αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

Δημοσκοπήσεις και «δεξιά στροφή»

Για την πολιτική φθορά που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις αλλά και τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για μια στροφή προς τα δεξιά μετά τον ανασχηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Παρότι προσπαθήσαμε πολύ και ήμασταν πιο έτοιμοι από οποιαδήποτε άλλη χρονιά δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον στο βαθμό που θα θέλαμε» παραδέχτηκε και πρόσθεσε: «Η συγγνώμη βέβαια πρέπει να ακολουθείται από απτά αποτελέσματα». Αναφερόμενος στη μεγάλη εικόνα επισήμανε ότι η κυβέρνηση στα δύο χρόνια που είναι σημείο καμπής προηγείται με διψήφιο αριθμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αν κάπου εκφράζεται μια λογική δυσαρέσκεια, επισήμανε, οφείλουμε να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και από κει και πέρα να βελτιωθούμε.

Όσον αφορά τη στροφή, ξεκαθάρισε, δεν χρησιμοποιώ ούτε δεξιόμετρα ούτε αριστερόμετρα. «Αυτό που με νοιάζει είναι η κυβέρνηση να γράφει πολλά χιλιόμετρα, χιλιόμετρα δουλειάς και να μπορεί να εκφράζει πολιτικά, αυτό για το οποίο μίλησα χθες, μια πλατιά ευρεία κοινωνική συμμαχία της Ευρώπης, της λογικής, του ορθολογισμού, που απεχθάνεται την πόλωση, που θέλει έργα και όχι λόγια που απαιτεί από τους πολιτικούς, ειλικρίνεια, αποτέλεσμα και που ταυτόχρονα είναι σε θέση να συνθέτει και όχι να διχάζει. Θα μείνω στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της διακυβέρνησης» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο λάθος που έκανα ως πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι δεν έχω διστάσει όταν θεωρώ ότι τα πράγματα δεν έχουν γίνει καλά, να τα αναγνωρίσω» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε ως πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ανέφερε: «Είχα πει για την πανδημία ότι κάναμε λάθος που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη πριν. Το ίδιο με τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Αυτό που ζητώ από τους συνεργάτες μου είναι αυτό που ζητώ από τον εαυτό μου. Να βάζουμε τον πήχη ψηλά και να γινόμαστε καλύτεροι. Είναι στάση ζωής. Και άλλα λάθη θα γίνουν. Το ζητούμενο είναι να τα αναγνωρίσουμε, να μην παγιδευτούμε στην αλαζονεία της εξουσίας και αν κάποιες πολιτικές δεν είναι εναρμονισμένες με αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, να τις εντοπίζουμε. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις το σωστό στο οποίο πρέπει να επιμείνεις. Υπάρχει κόστος και όταν κάνεις λάθος και αυτό πρέπει να το διορθώσεις».