Τον oδικό χάρτη της κυβερνητικής πολιτικής στους κύριος άξονες δράσης της για την προσεχή διετία είχε την ευκαιρία να εξειδικεύσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή, καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα εξακολουθήσουν και τα επόμενα χρόνια: «πρόθεση μας είναι να διανείμουμε το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους Έλληνες με τρόπο δίκαιο, χωρίς να διαταράξουμε τους δημοσιονομικούς στόχους» σημείωσε χαρακτηρίζοντας την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική «μετρημένη, που λαμβάνει υπ’ όψιν τα δημοσιονομικά δεδομένα». Στην κατακλείδα, εξάλλου, της προχθεσινής του ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο με σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει» είχε διαμηνύσει πως «πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες», θέτοντας την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ουσιαστική ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας με πρωταγωνιστή τη νέα γενιά ως οραματικό στόχο της κυβερνητικής του θητείας.
Μητσοτάκης: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη»
Ο πρωθυπουργός «έκλεισε» εκ νέου τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία», ενώ γνωστοποίησε πως ουδέποτε σκέφτηκε ως τώρα να καταφύγει σε εκλογές, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολιτικό τακτικισμό. «Όταν φθάσουμε στο τέλος της 4ετίας οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες» είπε ο κ. Μητσοτάκης καταθέτοντας εκ νέου την αισιοδοξία του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές, διαβεβαίωσε πως «θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία από την πρώτη κάλπη», συμπληρώνοντας πως τα διλήμματα που θα τεθούν είναι συγκεκριμένα.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως στο τέλος της τετραετίας «δεν θα υπάρχουν πολλοί Έλληνες που θα θέλουν να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Βαρουφάκη και να ζήσουμε αυτά που έγιναν το 2015», ενώ σχολιάζοντας την πολεμική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης ενόψει των επόμενων εκλογών, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως «αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έλθουν τα Χριστούγεννα».
Στα απόνερα, δε, του πρόσφατου ανασχηματισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως έχει εξαντλήσει τη διάθεση του να είναι συναινετικός με ανθρώπους και χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης, υπογραμμίζοντας πως βούληση του είναι να συνομιλεί με την κοινωνία. Μάλιστα, δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία, όπως είπε, χρεώνει την ενορχήστρωση των προσωπικών επιθέσεων που δέχεται ο ίδιος και η οικογένεια του, τονίζοντας ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ μάς χωρίζει πολιτικό, πολιτισμικό και αξιακό χάσμα». Αναφορικά με τα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπουν οι πρόσφατες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως κεντρική και αδιαπραγμάτευτη πολιτική του επιλογή παραμένει να καλύπτει η Νέα Δημοκρατία τον πολιτικό χώρο από τα δεξιά έως το κέντρο και την κεντροαριστερά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν χρησιμοποιώ δεξιόμετρα και αριστερόμετρα, θέλω η κυβέρνηση να γράφει χιλιόμετρα δουλειάς».
Νέα έκκληση για τον εμβολιασμό – δεν ξανακλείνει η οικονομία
Στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης απέκλεισε εκ νέου την πιθανότητα ενός οριζόντιου και γενικευμένου lockdown, ενώ ζήτησε εκ νέου την τόνωση του ρυθμού της εμβολιαστικής εκστρατείας, διατρανώνοντας πως το κράτος θα εξαντλήσει την πειθαρχική του αυστηρότητα αναφορικά με τα κρούσματα των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, είπε πως πρόθεση μας είναι να μην κλείσουν τα σχολεία, παραπέμποντας στην αυστηρή τήρηση των μέτρων, που ορίζουν τα συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν θα αλλάξει. Ερωτηθείς για τη μεσαία τάξη και για τις επικρίσεις που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός απήντησε με δηκτικό ύφος: «θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μην μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή».
«Όλοι γνωρίζουν ότι το δικαίωμα μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο»
Σε ερώτηση, δε, για την προκλητική ρητορική που συχνά πυκνά υιοθετεί η ηγεσία της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η χώρα μας επιζητεί καλές σχέσεις γειτονίας, ωστόσο διευκρίνισε ότι «έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα μας στην αυτοάμυνα είναι αδιαπραγμάτευτο». Γνωστοποίησε, δε, πως δεν επίκειται συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των προγραμμάτων αμφοτέρων που, όπως είπε, δε συμπίπτουν.
«Η κατάσταση στη νησιά δεν έχει καμία σχέση με την αντίστοιχη προ ενός έτους»
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου (ΑΠΕ – ΜΠΕ) για το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών, στο φόντο της κρίσης στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η κατάσταση στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση πριν από έναν χρόνο. Είναι κάτι που το πιστοποιούν και οι πιο κακοπροαίρετοι επικριτές της κυβέρνησης. Είναι πολύ καλύτερη», υπενθυμίζοντας τις σύγχρονες νέες δομές στα περισσότερα από τα νησιά πρώτης υποδοχής αλλά και την υπαγωγή τους στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ. Υπογράμμισε πως πέραν της απαραίτητης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, «τη δουλεία την κάνουμε εμείς, το Λιμενικό, η Ελληνική Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό θα εξακολουθήσει να γίνεται». Όπως εκτίμησε, μάλιστα, δείγμα επαρκούς αλληλεγγύης από την πλευρά της ΕΕ θα ήταν «η συμφωνία ως προς το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που με δίκαιο τρόπο θα κατανέμει υποχρεώσεις και δικαιώματα σε όλα τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου προβλήματος».
Οι εμβληματικότερες οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού
Την πρόθεση της κυβέρνησης να διαχύσει με τρόπο δίκαιο το μέρισμα ανάπτυξης, που προκύπτει από τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, μαρτυρά το οικονομικό πακέτο, ύψους σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 85ης ΔΕΘ.
Με ζητούμενο την αναβάπτιση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα και τη νέα γενιά, αλλά και με την παραδοχή πως οι νέοι επλήγησαν βιαίως και από την 10ετή οικονομική κρίση, αλλά και προσφάτως από την πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παρέμβαση στο πρώτο ένσημο, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήτοι «όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του 2022 θα λαμβάνουν για 6 μήνες προπληρωμένο χρόνο εργασίας, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση με την εν λόγω ενίσχυση να ανέρχεται σε 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης».
Σημαντική, επίσης, η πλήρης απαλλαγή όλου του ιδιωτικού τομέα από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για το 2022, αλλά και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η φορολόγηση των επιχειρήσεων μειώνεται στο 22% από το 24%. Ομοίως και η επέκταση της εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια και τις σχολές χορού έως τον Ιούνιο του 2022.
Σημαντικό αντίκτυπο θα έχουν τέλος μέτρα όπως η επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας με άλλες 50.000 θέσεις εργασίας, η κατάργηση του φόρου γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού έως 800.000 ευρώ, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και η κατάργηση του για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022, αλλά και ο διπλασιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για το μήνα Δεκέμβριο.