Διπλό μήνυμα έμπρακτης υποστήριξης της Τυνησίας και ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, απηύθυνε σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Τυνήσιο Πρόεδρο Καΐς Σαγιέντ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία.
«Με μεγάλη χαρά επιστρέφω στην Τύνιδα σήμερα. Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή μου σε έναν χρόνο. Η προηγούμενη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε το 2008. Αυτό από μόνο του δείχνει πολλά για τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις σχέσεις της με την Τυνησία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στην αρχή της δήλωσής του. Στο αυτό το πνεύμα, γνωστοποίησε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Τυνησία τον Νοέμβριο με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της Γαλλοφωνίας.
Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για την ανάγκη πλήρους αξιοποίησης του δυναμικού τους, παρατηρώντας πως υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας στο πολυμερές πεδίο. Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως «σε αντίθεση με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουμε κρυφή ατζέντα στη σχέση μας με την Τυνησία και ότι το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η σταθερότητα και η ευημερία».
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις, καθώς και στην ελληνική κοινότητα που είναι παρούσα στην Τυνησία εδώ και αιώνες και επισήμανε πως η στήριξη της Ελλάδας είναι συγκεκριμένη. «Έχουμε ήδη στείλει αρκετούς τόνους ιατρικού υλικού προ ημερών και σήμερα φέραμε 100.000 εμβόλια προκειμένου να βοηθήσουμε την Τυνησία να αντιμετωπίσει την πανδημία» υπογράμμισε και εξέφρασε τη βούληση της χώρας μας να συνεχίσει την υποστήριξή της όσο χρειάζεται.
Υπενθύμισε πως κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Τυνησία, υπογράφτηκε συμφωνία θαλάσσιων μεταφορών και προέταξε πως «πρέπει να εργαστούμε για την εφαρμογή της» και να συγκληθεί, το συντομότερο δυνατό, η Διμερής Υπουργική Επιτροπή, η οποία δεν έχει συγκληθεί από το 2016.
Ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στις σχέσεις ΕΕ-Τυνησίας, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια ισχυρότερη εταιρική σχέση.
Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την υποστήριξη της Τυνησίας στην προσπάθειά της Ελλάδας να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2025-2026 και δράττοντας της ευκαιρίας επιδοκίμασε τη «μετριοπαθή και εποικοδομητική στάση που κράτησε η Τυνησία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Επιπροσθέτως, επαίνεσε την Τυνησία «για τη θέση αρχής που υιοθέτησε για τη Λιβύη» και προσέθεσε: «Χθες στην Αθήνα, υποδέχτηκα τη Λίβυα υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Αλ Μανγκούς. Υπογράμμισα την ανάγκη διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη πριν από το τέλος του έτους, όπως έχει συμφωνηθεί. Τόνισα, επίσης, την ανάγκη όλων των ξένων δυνάμεων, στρατιωτικών ή μισθοφόρων, να εγκαταλείψουν το λιβυκό έδαφος, ώστε να επιτρέψουν τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στη Λιβύη».
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο μήνυμά του, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της δημοκρατικής μετάβασης από τον Πρόεδρο της Τυνησίας, καθώς και στις μετριοπαθείς δυνάμεις στη χώρα, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ενάντια σε οποιεσδήποτε δυνάμεις προσπαθούν να σφετεριστούν την εξουσία, χρησιμοποιώντας ως κάλυμμα θρησκευτικές ή ιδεολογικές αρχές». «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τυνησία να οπισθοδρομήσει» ανέφερε και τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθεί αυτό που έχει ήδη αποκτηθεί και υπάρχει ανάγκη για λύση που να προέρχεται από την Τυνησία για τον Τυνήσιο λαό».
Παρατήρησε πως πολλές σημαντικές προσπάθειες έχουν γίνει σε αυτό το θέμα και προέταξε ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει γρήγορη επιστροφή στην κανονική λειτουργία των θεσμών, σύμφωνα με τη βούληση του λαού της Τυνησίας. Ελπίζουμε, επίσης, ότι θα σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν, μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει τις προσπάθειες που έχουν ήδη αναληφθεί και θα συμμετάσχει σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές οικονομικές, υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες του λαού της Τυνησίας» επεξήγησε.
Καταληκτικά, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε την ετοιμότητα της Ελλάδας, των εταίρων της στην περιοχή και της ΕΕ να βοηθήσουν την Τυνησία στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.