Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 19:30, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ραγίπ Ερντογάν.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν και το προσφυγικό ζήτημα που ανακύπτει λόγω της έκρυθμης κατάστασης.
Η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα.
Σημειώνεται πως στον Έβρο έχει σημάνει συναγερμός για αύξηση των προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Σήμερα οι υπουργοί Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κάνουν περιοδεία στον Έβρο. Θα βρεθούν στον φράχτη, σύμφωνα με το Mega, θα συνομιλήσουν με στελέχη του στρατού και της Αστυνομίας.
Ο φράχτης του Έβρου έχει ύψος πέντε μέτρα, ενώ στην περιοχή έχουν γίνει διάφορα έργα για την θωράκιση των ελληνικών συνόρων. Προκειμένου να υπάρξει ισχυρή φύλαξη των συνόρων, θα χρησιμοποιηθούν drones, ένα Ζέπελιν, ενώ οι περιπολίες (πεζές και με αυτοκίνητα) θα είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, εν προκειμένω δε του Στρατού Ξηράς στην περιοχή του Έβρου, παρέχει αποφασιστική συνδρομή στην ΕΛ.ΑΣ, συμμετέχοντας σε μικτές δράσεις αποτροπής και αντιμετώπισης προσπαθειών παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα επίγειας και εναέριας επιτήρησης των συνόρων, με τμήματα ενεργών μονάδων του τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαιτούμενα μέσα και υλικά, αλλά και με κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία αναπροσαρμόζονται αναλόγως της τακτικής κατάστασης, αλλά και των απαιτήσεων που διαμορφώνονται.
Παράλληλα, συνεχίζεται και επεκτείνεται η εγκατάσταση, σε καθημερινή βάση, βελτιούμενων εμποδίων, τα οποία αποσκοπούν στην αποτροπή εισόδου μεταναστών και προσφύγων εντός του ελληνικού εδάφους».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ασφάλειας και επιτήρησης του χερσαίου, θαλάσσιου και εναερίου χώρου της Πατρίδας, συμβάλλοντας στην έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε μορφής απειλής κατά των εθνικών συμφερόντων».
Τέλος, υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αρμόδιοι για την πρόληψη, την αποτροπή και την καταστολή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, είναι η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ) για τα χερσαία σύνορα και το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ/ΕΛ.ΑΚΤ) για τα θαλάσσια».