Το χθεσινό διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά απασχολεί σήμερα δημοσιεύματα των Financial Times, του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Reuters, που κάνουν λόγο για υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός πριν από τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της προεδρικής εκλογής για να πείσει τους βουλευτές «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους» και να ψηφίσουν πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Οι Έλληνες βουλευτές ψηφίζουν αύριο για τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής και για να αποφευχθεί η μετατροπή της ψηφοφορίας σε φιάσκο σε μία οικονομική συγκυρία που παραμένει εύθραυστη, η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον έτοιμη να επισπεύσει τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια για την αποτροπή των πρόωρων εκλογών και της ενίσχυσης της πολιτικής αστάθειας, καθώς και την αντιμετώπιση των νέων φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε, σε αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό μήνυμα προς τους βουλευτές έκκληση για «συναινετική» ψήφο υπέρ του Σταύρου Δήμα, ζητώντας τους «να ακούσουν τη φωνή της συνείδησής τους, του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής».
Σε αντάλλαγμα πρότεινε τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος σε «περισσότερα πρόσωπα που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας» και τον ορισμό της ημερομηνίας των εκλογών εντός του 2015, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
«Η Ελλάδα μόλις έχει βγει από έξι χρόνια ύφεσης και χρειάζεται δύο ακόμη μήνες για να βγει από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επρόκειτο να αρθεί τον Δεκέμβριο, ενώ εξακολουθεί να είναι δέκτης προγράμματος στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέχρι το 2016. Τις ερχόμενες εβδομάδες πρόκειται επίσης να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση» αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Αν και η πρωτοβουλία Σαμαρά αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητες εκλογής νέου Προέδρου, η προσφορά του πρωθυπουργού έρχεται πολύ αργά (και μόνο μετά την αποκάλυψη σοβαρού σκανδάλου διαφθοράς) για να επιτύχει», αναφέρει ο Βόλφγκανγκ Πίκολι της Teneo Intelligence, σύμφωνα με τους Financial Times.