«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας κλείδωσε, το πολιτικό τοπίο έχει πλέον διαμορφωθεί. Η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες», δήλωσε μιλώντας «Στο Κόκκινο» ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
«Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας προδιέγραφε ότι κάποια κίνηση θα έπρεπε να γίνει, διότι ήταν πολύ μακριά από το επιθυμητό όριο και κλείδωσε το γενικότερο κλίμα ότι η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες.
Ο χτεσινός ελιγμός του κ. Σαμαρά αφορά τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται προφανώς, κι όχι τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης τα οποία έκαναν σαφές ότι οι κεντρικές επιλογές μπροστά στις οποίες βρισκόμαστε δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τη λαϊκή βούληση, άρα προηγείται η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.
Νομίζω ότι τα όσα πρότεινε ο πρωθυπουργός είναι μια επιλογή με κοντά ποδάρια, διότι υπάρχουν τα ακλόνητα προαπαιτούμενα από την τρόικα, τα ξέρουμε πια από τα mails, κι είναι αυτά που προσπαθεί η συγκυβέρνηση να συγκαλύψει.
Ο μόνος τρόπος για να βγει ο μαγικός αριθμός των 180 είναι οι βουλευτές να ψηφίσουν αντίθετα από τις συλλογικά διαμορφωμένες αποφάσεις των κομμάτων τους. Αλλά το πολιτικό τοπίο έχει πλέον διαμορφωθεί. Ακόμη και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαφαίνεται ότι υπάρχουν πολύ ισχυρά αποκλίνουσες στρατηγικές. Ο κόσμος τα συμπεράσματά του τα έχει βγάλει, και παγιώνεται το κλίμα προς τις εκλογές και μετά τις 29/12 η δυναμική των πολιτικών εξελίξεων θα είναι πολύ περισσότερο εμφατική από ότι τώρα φαίνεται», σημείωσε ο κ. Παππάς.
Σχολιάζοντας την υπόθεση Χαϊκάλη, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Υπάρχει μία έντονη δυσοσμία, εμείς αυτά τα γεγονότα τα βλέπουμε με απέχθεια. Δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι η μία πλευρά απευθύνθηκε στις αρχές και στην εισαγγελία, ενώ η άλλη πλευρά κρυβόταν. Σημειώνω επίσης ότι εμένα, για τα δημοσιεύματα περί κουμπαράδων, με κάλεσαν εντός 24ωρου να καταθέσω… Ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.
Εμείς επικεντρώνουμε στα κεντρικά επίδικα της πολιτικής, της οικονομίας και προκαλούμε και τη ΝΔ να μην καλύπτεται πίσω από περί συνταγματικής αναθεώρησης, σταθερότητας και άλλου τύπου κινδυνολογίες και στη βάση μιας προγραμματικής αντιπαράθεσης να κρίνει ο κόσμος».