Νέο ενδιαφέρον που θα παραπέμπει σε θρίλερ ή θα επαναληφθεί η ίδια εικόνα και οι ελπίδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα «σβήσουν»;
Σε περίπου δύο 24ωρα και με το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινα, οι «300» βουλευτές θα συγκεντρωθούν και πάλι στην Ολομέλεια του Σώματος προκειμένου να αποφασίσουν για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για την ουσία των αριθμών και του αποτελέσματος που θα προκύψει την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή, καθοριστικό ρόλο για την τελική έκβαση της τρίτης «μάχης», το πρωί της Δεύτερας 29 Δεκεμβρίου, θα παίξει η απόφαση μίας δεκάδας ανεξάρτητων βουλευτών, αν δηλαδή από τα χείλη τους ακουστεί το «Σταύρος Δήμας» ή το «παρών».
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» οι «5» που από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία είπαν «ναι» στην εκλογή του Σταύρου Δήμα θα πάνε έτσι μέχρι τέλους, ενώ κι οι υπόλοιποι «9» που συμπληρώνουν τους «24» ανεξάρτητους βουλευτές φαίνεται πως πολύ δύσκολα θα ξεφύγουν από το «παρών» μέχρι τέλους, εκτός φυσικά αν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα και αναληφθούν σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Ειδικότερα, οι Σπ. Λυκούδης, Χρ. Αηδόνης, Γ. Νταβρής, Κατερίνα Μάρκου και Γρ. Ψαριανός έδειξαν με τη θετική τους ψήφο πως η βάση των βουλευτών στον δεύτερο γύρο ξεκινά από τους 160.
Στον αντίποδα οι Οδ. Βουδούρης, Θ. Παραστατίδης, Μ. Μπόλαρης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Π. Τατσόπουλος, Μ. Ανδρουλάκης και ο Β. Πολύδωρας, όπως όλα δείχνουν. θα παραμείνουν, εκτός σοβαρού απροόπτου, στο «παρών».
Kαταλύτης
Η δεκάδα των υπόλοιπων ανεξάρτητων βουλευτών είναι εκείνη που θα καθορίσει και την πορεία της τρίτης ψηφοφορίες και θα αυξήσει ή θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.
Πιο κοντά στο «ναι» στη δεύτερη ψηφοφορία είναι -κατά δήλωσή του- ο Π. Μελάς (στην περίπτωσή του πάντως πάντα πρέπει να υπάρχει επιφύλαξη), ο Β. Οικονόμου, η Μίκα Ιατρίδη και ο Γ. Κουράκος, όπως επίσης και οι δύο βουλευτές που προέρχονται από τη Χρυσή Αυγή. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί πως και οι «10» ανεξάρτητοι να επιλέξουν «Σταύρο Δήμα», χρειάζονται στην τρίτη ψηφοφορία άλλοι «10» για να εκλεγεί Πρόεδρος. Και οι τελευταίοι δέκα μπορεί να προκύψουν από διεμβολισμό κομμάτων, και δη των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει πολύ δύσκολο.
Βασίλης Οικονόμου (Υπέρμαχος της πρωτοβουλίας των 8 βουλευτών)
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αρχικά και της ΔΗΜΑΡ στη συνέχεια είναι από ελάχιστους βουλευτές που πριν από την πρώτη ψηφοφορία δήλωσε πως θα ψηφίσει «παρών» το οποίο δεν ήταν «όχι». Υπέγραψε την πρωτοβουλία των «8», ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρεί να διευρυνθεί η λίστα και με άλλες βουλευτικές υπογραφές.
Βασίλης Καπερνάρος (Περιμένει πολιτικές πρωτοβουλίες)
Την πρόθεσή του να μην αλλάξει το «παρών» της πρώτης ψηφοφορίας αν δεν αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες διατύπωσε ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ. Ο Β. Καπερνάρος στις τοποθετήσεις του έχει πει πως, στην κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, αυτό που πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να επιδιώξουν είναι η σύνθεση, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
Μίκα Ιατρίδη (Λέγεται πως δεν έχει πάρει την τελική απόφαση)
Η θέση της Ροδίτισσας πολιτικού είναι πως θα ψηφίσει με βάση το συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Στην πρώτη ψηφοφορία επέλεξε το «παρών», ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει πως δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες πάντως που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία αναφέρουν ότι η ίδια δεν έχει πάρει την τελική της απόφαση.
Γιάννης Κουράκος (Θέλει να πειστεί από τον πρωθυπουργό)
Παρά το αρχικό «παρών» ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν ανεξάρτητος Γ. Κουράκος είναι από τους βουλευτές που φέρονται να εξετάζουν να στηρίξουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα στη δεύτερη ή και στην τρίτη πράξη. Φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει θετικά αν τον πείσει ο πρωθυπουργός ότι δεν θέλει να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Φαίνεται πως στην πρώτη ψηφοφορία αυτό δεν συνέβη.
Παναγιώτης Μελάς (Εξάντλησε τις πιθανότητες αρνητικής ψήφου)
Η κίνησή του να ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία ήταν η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς. Λίγη ώρα μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας, έσπευσε να πει πως στις επόμενες δύο ψηφοφορίες η ψήφος του θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς είχε μιλήσει για θετική ψήφο κατά 80%, ενώ στην παρούσα φάση «ενεργοποίησε» το 20%, χωρίς ωστόσο να πείσει κανέναν.
Πάρις Μουτσινάς (Φαίνεται να είναι πιο κοντά στο «παρών»)
Ο πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και νυν επικεφαλής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών είχε προ καιρού δηλώσει πως δεν πρόκειται να στηρίξει την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει πάρει την τελική του απόφαση για την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία.Φαίνεται να είναι πιο κοντά στο «παρών» παρά στην υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα.
Χρ. Αλεξόπουλος (Αυτήν τη φορά θα παρουσιαστεί στη Βουλή)
Καμία δήλωση δεν έχει κάνει και καμία πρόθεση δεν έχει δείξει για την ψηφοφορία ο πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής. Ο Χρυσ. Αλεξόπουλος στην πρώτη ψηφοφορία απουσίαζε από τη Βουλή και εν συνεχεία έκανε γνωστό πως θα βρίσκεται στη Βουλή στη δεύτερη και την τρίτη ψηφοφορία. Πάντως, αυτό που ακούγεται είναι πως πιθανότατα θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Κ. Γιοβανόπουλος (Εχει μιλήσει για την ανάγκη συνεργασιών)
Σύμφωνα με δήλωση του η απουσία του από την πρώτη ψηφοφορία ήταν αποτέλεσμα της απόφασής του να συμπαρασταθεί στην κηδεία του πατέρα του φίλου του Γ. Κασαπίδη, όμως την ίδια ώρα ήταν και μια κίνηση-μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ. Γιοβανόπουλος μίλησε για την ανάγκη συνεργασιών και συμμαχιών.
Στάθης Μπούκουρας (Δεν έχει κάνει καμία δήλωση)
Ιδια ακριβώς περίπτωση με τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο είναι και ο έτερος πρώην χρυσαυγίτης βουλευτής. Ο Στ. Μπούκουρας, ο οποίος προ ημερών αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, επίσης απουσίαζε από την πρώτη ψηφοφορία, ενώ ούτε εκείνος έχει κάνει κάποια δήλωση που να δείχνει την πρόθεσή του για τις επόμενες δύο ψηφοφορίες.
Γιώργος Κασαπίδης (Κρατάει κλειστά τα χαρτιά του)
Η απουσία του στην πρώτη ψηφοφορία ήταν απολύτως δικαιολογημένη αφού πέθανε αιφνιδίως ο πατέρας του. Ο Γ. Κασαπίδης είχε κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις πληροφορίες πάντως να αναφέρουν πως ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στην υπερψήφιση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσει τον… απέναντι δρόμο.