«Αυτό το οποίο επιχειρείται αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε μια Δημόσια Τηλεόραση όπως τη θέλουμε, όπως μας αξίζει και χωρίς παρεμβάσεις» δήλωσε η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, διαβεβαιώνοντας ότι στον βαθμό που την αφορά αυτό θα πράξει.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, για τον διαγωνισμό σχετικά με την πρόσληψη δημοσιογράφων στη ΝΕΡΙΤ, είπε πως οι διαδικασίες είναι αργές ακόμη και για την έλευση των 132 που πρόκειται να προσληφθούν, προσθέτοντας πως δόθηκε η παράταση στις συμβάσεις έως τις 30 Ιουνίου 2015, οπότε θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, «για να μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο».
Μάλιστα, όπως ενημέρωσε, η Ελλάδα εντός των ημερών θα γίνει δεκτή στην EBU, καθώς ο ερωτών βουλευτής επισήμανε πως «η διαδικασία αυτή του διαγωνισμού έρχεται να προστεθεί σε μια αμαρτωλή πορεία αναδιάρθρωσης του Δημοσίου Φορέα Ραδιοτηλεόρασης», σημειώνοντας ότι «ελπίζω αυτή η διαδικασία που ακολουθήθηκε να μην είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε δημόσια αναγνωρισμένη ραδιοτηλεόραση».
Επίσης, ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει παρατυπίες και αλλοίωση των όρων του διαγωνισμού από την προκήρυξή του μέχρι την τελική διενέργειά του, ενώ υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελέα, για να απαντήσει η κα Βούλτεψη ότι δεν είχε την παραμικρή παρέμβαση στη ΝΕΡΙΤ. «Έχω άποψη, αλλά η συγκρότησή μου δεν θα μου επέτρεπε να παρέμβω σε ένα διαγωνισμό ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη και ο οποίος διεξάγεται από αξιόπιστα γνωστά πρόσωπα. Ο διαγωνισμός είχε κανόνες και επιτροπές και παρότι το περίφημο 20% – που ήταν για να προσληφθούν ελάχιστοι – δημιουργούσε διάφορες σκέψεις, τελικώς αυτοί που επελέγησαν είχαν και τα τυπικά προσόντα και τα ουσιαστικά» τόνισε χαρακτηριστικά. Ακόμη η κα Βούλτεψη χαρακτήρισε «φυσιολογικό» όταν γίνεται ένας διαγωνισμός για 132 άτομα και λαμβάνουν μέρος 1.500 να υπάρχουν ενστάσεις, επισημαίνοντας πως αυτές εξετάστηκαν από συμβούλιο κι άλλες έγιναν δεκτές και άλλες όχι.
«Μπορεί ο Συνήγορος του Πολίτη να διαπιστώνει παρατυπίες, αλλά έπρεπε να προσληφθούν άνθρωποι υψηλών προσόντων, διότι δεν υπήρχε η δυνατότητα λόγω των συνθηκών να προσληφθούν πολλοί για να κάνουν δέκα τη δουλειά του ενός» είπε εξάλλου, ενώ επισήμανε πως αν η Δικαιοσύνη διαπιστώσει θέματα για τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να προχωρήσει, «εδώ είμαστε να το ξαναδούμε».
«Η τόση μεγάλη παράταση των συμβάσεων εκτιμώ ότι προδιαγράφει και την τύχη των διαγωνισμών αυτών» συμπλήρωσε ο κ. Τσούκαλης, ο οποίος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δυνατότητα να επιβάλλει τη διαφάνεια επισημαίνοντας πως άλλαξαν οι όροι του διαγωνισμού στην πορεία, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι γνωστοί νωρίτερα.
«Δεν διαφωνούμε. Εγώ τον βρήκα τον διαγωνισμό όταν ανέλαβα» υπογράμμισε η υφυπουργός, συμπληρώνοντας πως συνειδητά η ίδια δεν ενεπλάκη στη διαδικασία. Τέλος, η κα Βούλτεψη είπε πως στη δημοσιογραφία λαμβάνεται υπόψη και το ταλέντο, το οποίο πρέπει να εξετάζεται επίσης, «οπότε και οι διαμαρτυρόμενοι ενδεχομένως να έχουν θέματα εκεί διότι βασίζουν τις διαμαρτυρίες τους στα πτυχία».