«Όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι μπορούν να πετύχουν πολλά» τόνισε σε ομιλία του, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών- Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με αφορμή τα 101 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης, με την Ελλάδα , ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μειμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης στάθηκε ιδιαίτερα στη ανάγκη της συναίνεσης της συνεννόησης και των αμοιβαίων υποχωρήσεων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ιδεολογία. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες. Όμως, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, όταν τα προβλήματα είναι μεγάλα, όταν η κρίση, είτε οικονομική, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, είτε άλλου είδους, χτυπά την πόρτα μας, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε από κοινού. Οι κρίσεις άλλωστε δεν κοιτούν ιδεολογίες, απαιτούν όμως κοινούς αγώνες για να αντιμετωπισθούν. Αυτές οι καταστάσεις δεν χωρούν μικροκομματικά ή προσωπικά συμφέροντα. Δεν χωρούν λαϊκισμούς. Διότι οι θυσίες που γίνονται απ’ όλους. Και οι θυσίες πρέπει να πιάνουν τόπο. Σε βάθος χρόνου. Με δυσκολίες το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Αλλά πρέπει να πιάνουν τόπο. Και όχι να αποτελούν πεδίο αντιπαραθέσεων».

Ο πρόεδρος της Βουλής δίνοντας , ως παράδειγμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν πολλές φορές οι πολιτικοί «Ειλικρινά πιστεύω πως το καλύτερο, το ιδεατό ίσως θα ήταν να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις από κοινού. Μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων μέσα από έστω και μια μίνιμουμ συνεννόηση ‘Αλλωστε χωρίς συνεργασία, χωρίς συνεννόηση, χωρίς συναίνεση δεν είναι εφικτή η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη ρίζα της. Μεταρρυθμίσεων που δυστυχώς σκοντάφτουν σε προκαταλήψεις και ιδεοληψίες».

Πριν την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής και οι παριστάμενοι στην εκδήλωση παρακολούθησαν παραστασιακό- δρώμενο με τίτλο: «Ένωση. ‘Ακου αυτή τη “κραυγή”.» από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος, του Δήμου Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης και του Ανδρέα Παιδαράκη.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Βενιζέλος», κατά την οποία ο κ Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος, ρύθμιση, που εισάγεται ως άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι ήδη, υπό διαβούλευση. Οι εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα κορυφώνονται, αύριο Δεύτερα 1η Δεκεμβρίου

Το πρωί θα τελεστεί θεία λειτουργία και αμέσως μετά Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά, η έπαρση της σημαίας επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στο Δημαρχείο Χανίων.