Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία τουλάχιστον 30 με 40 νησιά της χώρας μας θέτει σε εφαρμογή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Πρόκειται για νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων το καθένα τα οποία θα λειτουργήσουν στα πρότυπα του Αγίου Ευστρατίου, της Αστυπάλαιας και της Χάλκης που ήδη έχουν αποκτήσει αυτονομία.
Το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία GR-eco Islands και προτάσσει την κυκλική οικονομία καθώς επίσης και την τεχνολογική και ψηφιακή αναβάθμιση των υποδομών που υπάρχουν στα μικρονήσια μας. Η εφαρμογή του προγράμματος έχει τεθεί υπό τη γενική γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου, της οποίας προΐσταται η γ.γ. Αλεξάνδρα Σδούκου που δίνει πλήρη αναφορά στον κ. Σκρέκα που έχει τη συνολική εικόνα.
Η χρηματοδότηση των νησιών προκειμένου να «πρασινίσουν» θα γίνει μέσα από το νέο Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2021 – 2027 και αυτό που θα αναμένει η κυβέρνηση είναι να ανταποκριθούν οι τοπικές αρχές των νησιών στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν από τους φορείς διαχείρισης των κοινοτικών πόρων ώστε να περάσει ο τόπος τους στην κλιματικά ουδέτερη εποχή.
Το υπουργείο θέλει να υπάρξει η μέγιστη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω υβριδικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, αποθήκευσης ενέργειας, παραγωγής υδρογόνου, αξιοποίησης της «καθαρής» ηλιακής ενέργειας που προσφέρεται απλόχερα στη χώρα μας λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, αλλά και η μετατροπή των ηλεκτρικών δικτύων σε «έξυπνα» δίκτυα, καθώς επίσης και η προώθηση των ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθούν εάν όχι να μηδενιστούν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα αναμένεται στα μέρη αυτά να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 60% των απορριμμάτων.
Τα νησιά που αναμένεται να ενταχθούν στο σχέδιο GR-eco Islands είναι μεταξύ άλλων οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Κέα, η Σίφνος, η Κίμωλος, η Φολέγανδρος, η Ίος, η Ηρακλειά, το Μαράθι, η Θύμαινα, το Μεγαλονήσι, η Χάλκη, η Ψέριμος, η Νίσυρος, το Γυαλί, η Αμοργός, η Ανάφη, το Κουφονήσι, η Δονούσα, η Κύθνος και η Μεγίστη.