Ο κορονοϊός μας δίδαξε πως να εργαζόμαστε μαζί, καθώς για πρώτη φορά τόσοι πολλοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο αφοσιώθηκαν σε ένα σκοπό και αυτός ήταν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε κατά την τοποθέτηση της κατά την «25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist», η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.
Στην ίδια εκδήλωση, από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε για μία ακόμη φορά πως «η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην αξία της ανθρώπινης ζωής κατά τη διαχείριση της πανδημίας» και πρόσθεσε ότι είδαμε χώρες με μεγάλα και ισχυρά συστήματα υγείας να καταρρέουν σε αντίθεση με το ελληνικό σύστημα υγείας που άντεξε. Όπως είπε, αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, «πήραμε δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και δύο χρόνια μετά βλέπουμε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να μας στηρίζει, ποτέ δεν κρύψαμε την αλήθεια για την πανδημία, οι Έλληνες είχαν πλήρη εικόνα για το πως εξελίσσεται η κατάσταση.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του μιλώντας για το εθνικό σύστημα υγείας και τις συνεργασίες που έγιναν με τον ιδιωτικό τομέα, ο κύριος Κοντοζαμάνης είπε ότι «σπάσαμε ταμπού του παρελθόντος συνεργαζόμενοι με τον ιδιωτικό τομέα», ενώ χαρακτήρισε καινοτομία την έναρξη των self test στη χώρα μας πριν εφαρμοστούν σε άλλες χώρες, με τρόπο όπως είπε, που αποδείχτηκε «πολύ αποτελεσματικός στη διάγνωση και στον περιορισμό της πανδημίας γι’ αυτό και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται».
Μιλώντας για το πρόγραμμα εμβολιασμού είπε ότι συνεχίζεται με επιτυχία και πρόσθεσε ότι είμαστε η έβδομη χώρα στην Ευρώπη όσον αφορά τον εμβολιασμό των κατοίκων της και με τις δύο δόσεις.
Σε αναφορά του για την παραγωγή εμβολίου στη χώρα μας, είπε ότι αυτό δεν γίνεται σε μια νύχτα, χρειάζεται προετοιμασία, υποστήριξη ενός συγκεκριμένου πλάνου που απαιτεί χρόνο. Κλείνοντας, την ομιλία του, αναφέρθηκε στα μαθήματα που πήρε η κυβέρνηση από τον κορονοϊό λέγοντας: «μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις αδυναμίες του συστήματος και να την βελτιώσουμε. Επανασχεδιάζουμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας και είναι σε εξέλιξη η ψηφιακή υγεία που θα είναι το μέλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα».
Κυριακίδου: Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί
Όπως είπε η επίτροπος, μέχρι το τέλος Ιουνίου, 400 εκατ. δόσεις εμβολίων είχαν διατεθεί στις χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι έως σήμερα το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το 40% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις, δηλαδή θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο.
« Όμως αυτός δεν είναι λόγος να εφησυχάσουμε» όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά ακόμα δεν τελειώσαμε με την πανδημία. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί ιδίως μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες και να τους εξηγήσουμε ότι μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός είναι το πιο δυνατό μέσο για να προλάβουμε την εξάπλωση του ιού, που δυστυχώς όπως τόνισε άφησε πίσω του μια μεγάλη ζημιά που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των κατοίκων της Ευρώπης.
«Όμως μάθαμε πολλά από τον κορονοϊό», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου τονίζοντας ότι «ήδη γίνονται σημαντικά βήματα στην Ευρώπη, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη σε μια ανάλογη κρίση στο μέλλον». Στόχος μας είναι να βγει η Ευρώπη πιο ενισχυμένη από την κρίση αυτή, κατέληξε.