Δύο χρόνια διακυβέρνησης κλείνει αύριο η ΝΔ έχοντας στο τιμόνι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ο συνολικός απολογισμός συνθέτει ένα ψηφιδωτό με θετικό πρόσημο σε μία πρωτόγνωρη για τη χώρα μας και παγκοσμίως υγειονομική κρίση που ανάγκασε τους πολιτικούς ηγέτες να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς τους σχεδιασμούς και να τους αναπροσαρμόσουν με βάση τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική οικονομία με τα συνεχή lockdown επλήγη σημαντικά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κλήθηκε ουκ ολίγες φορές να ισορροπήσει σε ένα δύσκολο αντικειμενικά περιβάλλον, επιχειρώντας να στηρίξει τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά.

Διατέθηκαν 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων εργαζόμενων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.

Παράλληλα το νομοθετικό έργο προχώρησε, καθώς μέσα σε δύο χρόνια ψηφίστηκαν 193 νόμοι, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ξεκινώντας από τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ έχει προαναγγείλει και νέες μειώσεις το προσεχές διάστημα.

Στον τομέα της υγείας, οι ανάγκες για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό πολλαπλασιάστηκαν λόγω της πανδημίας και η κυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει το ΕΣΥ δημιουργώντας νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, προχωρώντας σε προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών, δεδομένου ότι το ιατρικονοσηλευτικό προσωπικό επί μήνες κράτησε ζωντανό το σύστημα υγείας η κόπωση, η ενίσχυσή του ήταν επιβεβλημένη.

«Ζεστό χρήμα» από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μεταξύ, δρομολογήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μπήκαν, ταυτόχρονα, σε εφαρμογή δύο οριζόντιες πολιτικές πρωτοβουλίες και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψηφιακό άλμα

Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Κράτους, όπου ήδη καταγράφεται εντυπωσιακό άλμα: Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα gov.gr για ηλεκτρονική εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων. Τέθηκαν σε λειτουργία οι πλατφόρμες για την ψηφιακή θυρίδα των πολιτών, την τηλεκπαίδευση, το σύστημα άυλης συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπεμπτικών, το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης «112» και την οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Ο πολίτης άρχισε ξανά να εμπιστεύεται το Κράτος.

Πράσινη ανάπτυξη

Η δεύτερη αφορά στην πράσινη μετάβαση με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, δυναμικής στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων.

Οι προκλήσεις

Στην αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ, το περασμένο καλοκαίρι η χώρα μας αντιμετώπισε την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο και πέτυχε τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού ενισχύθηκαν και διευρύνθηκαν οι στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή. Η Ελλάδα σύναψε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, ενώ προχωρά σε ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.