Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του «Transform Europe» στη Φλωρεντία με θέμα «η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», εξέφρασε την πεποίθηση ότι η «επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα», θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό Νότο.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι από την περιφέρεια της Ευρώπης μπορεί να ξεκινήσει η ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας στην Ευρώπη. Για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο κατώφλι μιας ιστορικής πολιτικής αλλαγής και σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, από τώρα, επιδιώκουμε τη συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό Νότο. Μια τέτοια συνεργασία θα αξιοποιήσει τη θετική δυναμική η οποία θα αναπτυχθεί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας εκτενώς για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας ο κ. Τσίπρας είπε ότι η σημερινή κρίση της σοσιαλδημοκρατίας είναι ταυτόσημη με τη κρίση της Ευρώπης και εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, για να υπάρξει, θα πρέπει ν’ αλλάξει.
Διαφορετικά, θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, «ακριβώς όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην «πολιτική των μνημονίων», ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «γέννησε έναν ιδιόμορφο τρίτο κόσμο ανισοτήτων, της φτώχειας και των αποκλεισμών. Απέτυχε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και προκάλεσε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση».
Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων «η οποία βρίσκεται στην χώρα μας στο 51%» και στο «ποσοστό ανθρώπων στα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που στην Ελλάδα αγγίζει το 36%».
Δήλωσε βέβαιος τέλος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί σύντομα να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει και θα επιδιώξει την συνεργασία με κυβερνήσεις και πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό νότο», διότι «η αλλαγή πορείας για την Ευρώπη αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα».