Συναγερμό σήμανε στην Κουμουνδούρου η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά τη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια για ενημέρωση για τα εθνική θέματα, τα αποτελέσματα των επαφών σε Λευκωσία και Κάιρο και τη Διακήρυξη του Καΐρου.

Όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, η αινιγματική ρήση του αντιπροέδρου του κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με τον οποίο «ο λαός θα κρίνει τη νέα συμφωνία», επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με στόχο τον εκλογικό αιφνιδιασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, κάνουν λόγο για το δίλημμα των εκλογών που έθεσε για λογαριασμό του κυβερνητικού συνασπισμού ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «είτε θα διαλέξουμε μια λύση που έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους ή θα επιλέξουμε άλλες λύσεις που είναι επισφαλείς, υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του λαού». Με αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι στην κυβέρνηση επιχειρείται να ανακοπεί το σταθερά αυξανόμενο προβάδισμα που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, καθώς το «μομέντουμ» βρίσκεται στο πλευρό της Κουμουνδούρου και να ελαχιστοποιηθεί η «ψαλίδα» με συγχρονισμένες θετικές εξαγγελίες κατά την προεκλογική περίοδο.

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι η κυβέρνηση με την τρόικα έχουν έρθει σε συμφωνία για το γενικότερο πλαίσιο της προληπτικής γραμμής στήριξης αλλά και για το φλέγον θέμα του Ασφαλιστικού, με μοναδικό διακύβευμα την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείρισή τους, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά «αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες που εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τα κόμματα της συγκυβέρνησης».

Το σενάριο πάντως δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κουμουνδούρου, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει εδώ και καιρό καλέσει σε εκλογική ετοιμότητα, εφιστώντας την προσοχή τόσο στους τομεάρχες του κόμματος, όσο και στους βουλευτές του που έχουν ξεκινήσει περιοδείες ανά την επικράτεια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 400 εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες ο κόσμος ενημερώνεται για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν σε νέο αδιέξοδο».

Την ίδια ώρα, όσο πλησιάζει η περίοδος της προεδρικής εκλογής, στην Κουμουνδούρου εντείνουν τις εκλογικές προεργασίες μέσα στο κλίμα ακραίας πόλωσης που δημιουργείται, επιχειρώντας παράλληλα την εκ νέου διεύρυνση των κοινωνικών συμμαχιών, πάνω στις οποίες εκτιμούν ότι θα βασιστεί η εκλογική επικράτηση και η εξασφάλιση της αυτοδυναμίας, την οποία επαναλαμβάνουν ότι θα πετύχουν.

Το πολιτικό θερμόμετρο πάντως αναμένεται να χτυπήσει «ιστορικό υψηλό» με την συζήτηση και την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2015.