Την πεποίθησή το πώς πρέπει να εκλείψουν όλα εκείνα τα φαινόμενα που απαξιώνουν την έννοια του ανθρωπισμού και αναδεικνύουν τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία σε ιδεώδη, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του μνημείου για το παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης που καταστράφηκε το 1942 από τους ναζί, ο κ. Ορφανός επισήμανε πως είναι υποχρέωση όλων μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τις προηγούμενες γενιές αλλά και για να μάθουν οι νεότεροι για τα εγκλήματα που συντελέστηκαν κατά της ανθρωπότητας, στο όνομα μιας ρατσιστικής και απάνθρωπης αντίληψης», επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση.
Αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός της καταστροφής του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου, ο κ. Ορφανός υπογράμμισε πως η πράξη αυτή έμελλε να αποτελέσει τον προάγγελο του εκτοπισμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. «Τρεις μήνες αργότερα, 50.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό και απελάθηκαν στο στρατόπεδο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπου και εξοντώθηκαν», σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης.
Προηγουμένως, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο πάρκο Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ από τον κ. Ορφανό, την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν-Άμπα Βιτάλε, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, τον πρύτανη του πανεπιστημίου, Περικλή Μήτκα και τον πρώην πρύτανη, Γιάννη Μυλόπουλο.