Στη προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει την εικόνα της και να εμφανίζεται ως περιφερειακός κόμβος, που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης αναφέρεται σε άρθρο του «Europolitics» με τίτλο: «συνηγορώντας υπέρ ενός ελληνικού κόμβου ενέργειας» με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στην Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στο Europolitics, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα «όαση» και «άγκυρα σταθερότητας» σε μια εξαιρετικά αποσταθεροποιημένη περιοχή, σημειώνει το δημοσίευμα.
Σκοπός της επίσκεψης του κ. Μανιάτη στην Ουάσιγκτον ήταν η προώθηση ορισμένων έργων, στα οποία, κατά την άποψή του, η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης, κυρίως φυσικού αερίου, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αν και η Αθήνα έχει καταφέρει να «σφυρηλατήσει» συνεργασίες με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, οι σχέσεις της με τον «περιφερειακό» της «αντίπαλο», την Τουρκία, είναι «αξιοθρήνητες», επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ενώ τονίζεται ότι οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο της ομιλίας που απηύθυνε στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), ο κ. Μανιάτης καταδίκασε την «παράνομη και επιθετική» παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ,υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν «σοβαρή ανησυχία», τονίζει το Europolitics.
Ο Ι. Μανιάτης, συνεχίζει το δημοσίευμα, δήλωσε πως στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μετάβαση «από τη λιτότητα στην ανάπτυξη» και πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της στρατηγικής. Στη συνέχεια παρουσίασε λεπτομερώς τα ευρωπαϊκά ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος και τόνισε την ανάγκη «εύρεσης επενδυτών», ώστε αυτά να καρποφορήσουν.