Οι δράσεις για την ενεργειακή μετάβαση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και την εισαγωγή του υδρογόνου στο ενεργειακό ισοζύγιο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Sophie Wilmès.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός, η συνάντηση «επισφράγισε την πολύ καλή σχέση που έχουν οι δύο χώρες και απέδειξε ότι μέσα από την συνεργασία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο να μειώσουμε κατά 55 % τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2030 και βέβαια τον οραματικό στόχο η Ευρώπη να αποτελέσει την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι, «συζητήσαμε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και την στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα έχει στον πυρήνα της στρατηγικής της την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Θέλουμε μέχρι το 2030 το 67% της ενέργειας που καταναλώνουμε να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Προωθούμε επίσης την είσοδο του πράσινου υδρογόνου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέσα από ένα εμβληματικό έργο στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο έχει προϋπολογισμό της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ».
«Ελπίζουμε και φιλοδοξούμε να περιληφθεί στα ευρωπαϊκά έργα που θα χρηματοδοτηθούν γι’ αυτό το σκοπό. Επίσης προωθούμε την αποθήκευση ενέργειας. Αναφέραμε ότι το ένα τρίτο των πόρων του ταμείου ανάκαμψης θα χρησιμοποιηθούν για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και για την προστασία της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος», σημείωσε ακόμη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σκρέκας: Υπερδιπλασιασμός της επιδότησης για ηλεκτρικά ταξί
Υπερδιπλασιασμό της επιδότησης για αντικατάσταση έως και 2.000 ταξί, με νέα, ηλεκτρικά οχήματα, ανήγγειλε ο Κώστας Σκρέκας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε το πρωί με την Sophie Wilmès.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που δρομολογούνται για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% σε σχέση με το 1990 και στην αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ σε ποσοστό 67% στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030, τόνισε ότι η επιδότηση για τα ηλεκτρικά ταξί θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ, μαζί με την απόσυρση, από 10.500 ευρώ που είναι τώρα.
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός του Βελγίου τόνισε ότι οι εταιρείες της χώρας της διαθέτουν σημαντική εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία θαλάσσιων πάρκων ενέργειας, ενώ ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία για το θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τα έργα αυτά στην Ελλάδα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών του Βελγίου, Theodora Gentzis, καθώς και η πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, Francoise Gustin.