Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είπαν «ναι», ενώ οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Εκτός από τη ΝΔ άρθρα του νομοσχεδίου με θετικό πρόσημο υπερψηφίστηκαν κι από άλλα κόμματα πέραν του κυβερνώντος.
Ολοκληρώνοντας την τριήμερη συζήτηση ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο δίνει δύναμη στους εργαζομένους και αποτελεί μεταρρύθμιση που ωθεί την Ελλάδα να μπει στον πυρήνα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο είχαν προηγηθεί οι διαξιφισμοί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σε υψηλούς τόνους με «φαρμακερά» βέλη εκατέρωθεν.
Εργασιακό νομοσχέδιο: Δηλητηριώδεις ατάκες
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «τα παραδείγματά του είναι ψεύτικα»: «Συγχέετε τις υπερωρίες με τη διευθέτηση χρόνου εργασίας. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά, περισσότερα λεφτά».
«Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ; Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ; Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;» διερωτήθηκε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα, και την ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων του, που προκάλεσε η κυβερνώσα πλειοψηφία, δημιουργήθηκε η βάση για την ανάπτυξη ενός πολωτικού κλίματος διαρκείας, με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας την ομιλία του, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «είναι πρόοδος που είναι εδώ, γιατί τον τελευταίο καιρό αποφεύγετε κύριε Μητσοτάκη, σαν τον διάολο το λιβάνι, τον διάλογο». Και πρόσθεσε με αιχμές: «Ήρθε, όμως, εδώ για να αναγνώσει μία ομιλία 50 λεπτών, προφανώς γραμμένη από δύο διαφορετικούς λογογράφους. Γιατί επαναλαμβανόντουσαν τα ίδια και τα ίδια. Δεν είναι κακό να γράφουν δύο λογογράφοι, αλλά στο τέλος να κάνει ένας το ρετούς. Να μη λέτε τα ίδια και τα ίδια». Παράλληλα, είπε πως το εργασιακό νομοσχέδιο θα γίνει η αρχή του τέλους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Παίρνοντας τον λόγο για τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά σε μία αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πτώση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993.
«Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορική σας αποστροφή και την απόπειρα να συγκρίνετε τι ενδεχομένως θα συμβεί στις επόμενες εκλογές, με το τι συνέβη την περίοδο 1990-1993. Να σας πω ένα μυστικό; Δεν είστε Ανδρέας Παπανδρέου. Οπότε, προσέξτε, μην εξάγετε βιαστικά συμπεράσματα».
15 βασικές αλλαγές με τον εργασιακό νόμο
- Ψηφιακή κάρτα εργασίας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022
- Σύσταση της επιθεώρησης εργασίας ως ανεξάρτητης αρχής
- Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση απόλυσης
- Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές
- Προστασία του πατέρα από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου- απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας
- Τηλεργασία με δικαίωμα αποσύνδεσης μετά το πέρας του ωραρίου
- Διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές – η αμοιβή θα προσαυξάνεται κατά 75% με επιπλέον ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα
- Απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
- Προσωπικό ασφαλείας στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας στη διάρκεια των απεργιών
- Διεύρυνση των λόγων απαγόρευσης της απόλυσης
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου – δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 ώρες ημερησίως
- Απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα
- Αστική ευθύνη για συνδικαλιστές, οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες πράξεις στη διάρκεια απεργιών
- Μέτρα αντιμετώπισης της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, με κύρωση της σύμβασης 190 της ΔΟΕ
- Αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε.