Σε τέσσερα σημαντικά θέματα στάθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου σήμερα (15/06) ολοκληρώνεται η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου που φέρνει το υπουργείο Αθλητισμού και το οποίο θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου έχει τίτλο «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε εκτενή αναφορά στην αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του ποδοσφαίρου, με τη συγχώνευση των Super League 2 και Football League, υπογραμμίζοντας την αυστηροποίηση των κριτηρίων συμμετοχής, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η νέα κατηγορία θα πρέπει να έχει το πολύ 18 ομάδες από το 2024.
Ακόμη, επισήμανε ότι στις προϋποθέσεις απόκτησης μετοχών θα προστεθεί και δήλωση πόθεν έσχες. Στάθηκε επίσης στην αναπτυξιακή λογική της δημιουργίας Β’ ομάδων (η οποία θα προβλέπεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί με το υπόλοιπο σχέδιο νόμου), που θα δώσει ευκαιρίες και εμπειρίες σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά παράλληλα θα καταστήσει πιο ανταγωνιστικό και εμπορικό -όπως τόνισε- το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας.
Ακόμη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση στο Βοτανικό, ενώ τόνισε ακόμη ότι ο νόμος θα προβλέπει ρητά ότι δεν υφίσταται κανένα όριο ηλικίας στο δικαίωμα εγγραφής μέλους σε αθλητικό σωματείο, εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΕΓΑΣ που έχει θέσει όριο ηλικίας στην έκδοση δελτίου ερασιτέχνη αθλητή.
Αυγενάκης: Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του
Α. Αναδιάρθρωση/συγχώνευση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου με αυστηρά αναπτυξιακά κριτήρια
Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω συγχώνευσης σε μια ενιαία κατηγορία, της Super League 2 με την Football League, διορθώνει το πανθομολογούμενα αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2019. Τότε νομοθετήθηκαν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου κάθε Αθλητική Ανώνυμη Εταιρία στην κατώτερη, την Football League, μπορούσε να συσταθεί με μόλις 30.000 ευρώ, με υποσχέσεις χορηγιών από την ΕΡΤ και χωρίς να διασφαλίζεται κανένα κριτήριο βιωσιμότητας.
Επειδή, λοιπόν, οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι ποδοσφαιρικές, στη χώρα απαιτούν αυξημένη:
- Βιωσιμότητα
- Αξιοπιστία
- Ανταγωνιστικότητα
- Ποιότητα και
- Αναπτυξιακά κριτήρια
Προχωράμε σε μια ενιαία 2η επαγγελματική κατηγορία, κάτω από τη «βιτρίνα» της Super League 1, με ισχυρές ΠΑΕ που:
- θα έχουν Μετοχικό Κεφάλαιο τουλάχιστον 350.000 ευρώ (αντί 100.000 που ίσχυε έως τώρα για την SL2 και 30.000 για FL), με συνακόλουθη αύξηση στις 700.000 ευρώ για την Super League 1 (από 500.000),
- θα καταθέτουν Εγγυητική Επιστολή στην ΕΕΑ τουλάχιστον 150.000ε (αντί 15.000),
- οι μισοί ποδοσφαιριστές τους, τουλάχιστον, που θα δηλώνονται κάθε φορά στο φύλλο αγώνα, θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,
- θα έχουν τουλάχιστον τριετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων,
- θα εισπράττουν το 15% του ποσού για τον επαγγελματικό αθλητισμό -και έως 7.500.000 ευρώ ετησίως- από τη νέα φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος,
- δεν θα ξεπερνούν σε αριθμό τις 18 ομάδες το καλοκαίρι του 2024, με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς από την ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική, όπως έχουν δεσμευθεί ΕΠΟ και SL2,
- ειδικά για τη φετινή σεζόν, η αναπροσαρμογή των Μετοχικών Κεφαλαίων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου κατόπιν η ΕΕΑ να ελέγξει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να δώσει ή όχι πιστοποιητικό συμμετοχής,
- για την απόκτηση μετοχών, αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και κατάθεση εγγυητικής Επιστολής από φυσικό πρόσωπο, πέραν των υπολοίπων προϋποθέσεων του νόμου, θα απαιτείται πλέον και η προσκόμιση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), προκειμένου να δικαιολογείται πλήρως η προέλευση των χρημάτων.
Β. Δημιουργία β’ ομάδων των ΠΑΕ της Super League 1
Νομοθετούμε τη δυνατότητα συγκρότησης Β’ ομάδας για τις ΠΑΕ της Super League 1, κατόπιν συμφωνίας των αρμοδίων ποδοσφαιρικών φορέων (ΕΠΟ, SL1 και SL2). Η δημιουργία Β’ ομάδων έχει εντελώς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά:
- Δεν διοργανώνεται στη χώρα μας Πρωτάθλημα για επαγγελματίες κάτω των 23 ετών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι ΠΑΕ να αναζητούν ποδοσφαιρική «στέγη» για τους ταλαντούχους παίκτες τους, μεταξύ των 19 και των 23 ετών, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες εμπειρίες προκειμένου να μπορέσουν να αγωνιστούν κατόπιν στην Α’ ομάδα. Έτσι, έως τώρα δίδονταν μαζικά δανεικοί από τις ΠΑΕ τους, εντός και εκτός συνόρων, και έπαυαν να έχουν ενιαία εκπαίδευση, εποπτεία και εξέλιξη, κάτι που αποβαίνει εις βάρος του ποδοσφαίρου μας συνολικά.
- Η συμμετοχή τους στην Super League 2 θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και την εμπορικότητα της διοργάνωσης.
Οι Β’ ομάδες, φυσικά, απαγορεύεται να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ΠΑΕ, ενώ μπορούν να επιλέξουν εάν θα συμμετάσχουν στην Super League 2 ή στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική. Κάθε άλλη προϋπόθεση συμμετοχής των Β’ ομάδων θα καθορίζεται από τους κανονισμούς της ΕΠΟ.
Γ. Άρθρο 45: Ανάπλαση στον Βοτανικό
Ρυθμίζονται τα ζητήματα που αφορούν στην παραχώρηση από τον Δήμο Αθηναίων στο αθλητικό σωματείο «ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΠΑΟ)» της χρήσης, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου της περιοχής Ανάπλασης στον Βοτανικό, καθώς και των εγκαταστάσεων στην Περιοχή Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.
Η διάρκεια της παραχώρησης του γηπέδου ποδοσφαίρου ορίζεται σε 99 έτη και η εκτέλεση των εργασιών κατασκευής θα γίνει με επιμέλεια και δαπάνες του Δήμου Αθηναίων.
Μετά τη λήξη της παραχώρησης η χρήση, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων και των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου, επανέρχονται στον Δήμο Αθηναίων.
Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αθλητικών λειτουργιών του γηπέδου ποδοσφαίρου, που προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, μπορούν να εκχωρηθούν από το σωματείο στην Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρία (Π.Α.Ε.) του, για τη χρήση του γηπέδου ποδοσφαίρου ως έδρας της ομάδας της για όλους τους φιλικούς και επίσημους αγώνες της, στο πλαίσιο συμμετοχής της στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.
Με σύμβαση που καταρτίζεται μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της ως άνω Π.Α.Ε., μπορεί η ΠΑΕ να μισθώνει τους ελεύθερους χώρους, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων αυτών.
Τα έσοδα από τις εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου ποδοσφαίρου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων, κατά 65% και 35%, αντιστοίχως.
Δ. Κανένα ηλικιακό όριο εγγραφής μέλους σε αθλητικό σωματείο και έκδοσης δελτίου ερασιτέχνη αθλητή
Ρητά θα προβλέπεται, έναντι οποιασδήποτε διαφορετικής πρόβλεψης καταστατικού ή κανονισμού, ότι δεν υφίσταται κανένα όριο ηλικίας στο δικαίωμα εγγραφής μέλους σε αθλητικό σωματείο, το οποίο πληροί τα λοιπά κριτήρια του νόμου. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται και όριο ηλικίας για την έκδοση δελτίου ερασιτέχνη αθλητή.
Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και πρωτοφανές, υπάρχει Ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ εν προκειμένω, που τα τελευταία χρόνια απαγορεύει να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς τη χαρά του οργανωμένου αθλητισμού, εφόσον έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Δεν επιτρέπει την έκδοση δελτίου ερασιτέχνη αθλητή μεγαλύτερου των 35 χρόνων, κάτι που είναι απαράδεκτο και δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, περισσότερη τεκμηρίωση το αυτονόητο.
Ωστόσο, θα πω μόνο το εξής: Εκείνοι που μας κατακεραύνωναν και μας ύβριζαν διότι θεσπίσαμε στα διεθνή πλαίσια «καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό» το όριο ηλικίας στα 70 έτη για την εκλογή στο ΔΣ των Ομοσπονδιών, οι ίδιοι δεν επέτρεπαν στους άνω των 35 ετών την άθληση!