Μετά τα πρόσφατα ταξίδια του σε Φρανκφούρτη και Ρώμη, ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατεβάσει τους τόνους και λειτουργεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή, σχεδιάζοντας τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησής του, σχολιάζει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Στις Ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε την πρώτη του νίκη, ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν μπροστά με τέσσερις έως και 10 μονάδες έναντι του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «κλειδί» για την σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η υπολογισμένη προσπάθεια να περιοριστούν οι «ριζοσπαστικές αριστερές ρητορείες», που οδήγησαν το γερμανικό περιοδικό Spiegel να γράψει το 2012 ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους της Ευρώπης. Το κόμμα του συνεχίζει να μιλάει για ανθρωπιστική κρίση και να στέκεται απέναντι στα μέτρα λιτότητας, όμως πλέον δεν απειλεί να σκίσει το μνημόνιο. Αντιθέτως, συζητάει την παραμονή στο ευρώ και τη διαπραγμάτευση χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τη Γαλλία και την Ιταλία.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει την πολιτική εξέλιξη άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων κατά του κατεστημένου, όπως η Λίγκα του Βορρά στην Ιταλία. Αντικατοπτρίζει, επίσης, το πώς η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Αν πριν από τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα σήμαινε ακραία αντιπαράθεση με τους δανειστές, τώρα κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η Μπλάνκα Κολενίκοβα, της IHS Global Insight, σημειώνει: «Ο Τσίπρας του 2010 δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Η ρητορική του έχει ηρεμήσει από τις πρόσφατες εκλογές. Θέλει να αποδείξει πως είναι ευκίνητος και προσιτός».
Από την άλλη υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που τον θεωρούν λαϊκιστή όταν κάνει λόγο για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Μιλώντας στο Reuters, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σημειώνει: «Το κλίμα μέσα στο 2014 είναι διαφορετικό από το 2012. Όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό κόμμα που θέλει να αλλάξει την Ελλάδα και την Ευρώπη και όχι να διαλύσει την Ευρωζώνη. Ο φόβος ότι με εμάς η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή έχει φύγει».