Το σχέδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, οι προοπτικές ισραηλινών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αντίστροφα ελληνικών εταιρειών στο Ισραήλ και η μεταφορά CNG (Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο) στην Ελλάδα για την τροφοδοσία νησιών, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, με την πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Irit Ben-Abba.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, η κ. Ben-Abba ενημέρωσε επίσης για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ κυρίως όσον αφορά στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων Ταμάρ και Λεβιάθαν και συζητήθηκαν επίσης οι προοπτικές του αγωγού East Med, για τη μεταφορά αερίου από τα κοιτάσματα Ισραήλ-Κύπρου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας. Τόσο ο υπουργός ΠΕΚΑ όσο και η πρέσβειρα του Ισραήλ συμφώνησαν ότι όλες οι εναλλακτικές προτάσεις είναι καλό να παραμένουν ανοικτές στο τραπέζι.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισημαίνει ότι η συνεργασία με το Ισραήλ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας «είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά σχεδόν επιβαλλόμενη από τις συνθήκες και τους κοινούς στόχους που έχουν θέσει τα δύο κράτη. Η ελληνική πλευρά είναι απολύτως προσηλωμένη σε αυτήν τη συνεργασία και προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυσή της κατά το προσεχές διάστημα».