Στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως με την προμήθεια των εμβολίων, αλλά και στις πρωτοβουλίες για τη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, με την δημιουργία του ταμείου ανάκαμψης, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράφο, Γιάννη Πολίτη, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης, που συνδιοργανώνουν στην Πάτρα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, «ένα μεγάλο μάθημα που πήραμε από την πανδημία, είναι πως τα κράτη πρέπει να δώσουν κυριαρχικά δικαιώματα στην Ευρώπη για παρέμβαση στον τομέα της υγείας» και συνέχισε: «Έτσι λοιπόν θα έπρεπε οι κυβερνήσεις να μας δώσουν μία αρμοδιότητα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να αποκτήσει τουλάχιστον ένα πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και να έχει κάποιους κανόνες υγιεινής που να εφαρμόζονται παντού».
Παράλληλα, παρατήρησε, ότι «επειδή υπάρχει μία κριτική για την Ευρώπη, σχετικά με τομείς που δεν έχει αρμοδιότητα, θα πρέπει να πω ότι παρενέβημεν για να έχουμε όλοι μαζί τα εμβόλια, διότι δεν ήταν κάτι που προβλεπόταν από τις συνθήκες, αλλά ήταν μία απόφαση που ελήφθη κάτω από πίεση, ώστε να συμφωνήσουν οι ηγέτες για τα εμβόλια και να προχωρήσουμε».
Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν η πανδημία αποτελέσει τον επιταχυντή για να γίνουν ενοποιήσεις σε θέματα που θα έπρεπε να είχαν γίνει από δεκαετίες, όπως στην εξωτερική πολιτική, στην πολιτική διαχείριση στην υγεία κ.α. ανέφερε:
«Εάν δεν υπάρξει μία νέα συνθήκη, η οποία να δίνει τις στοιχειώδεις αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα μπορέσουμε λειτουργήσουμε και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Διότι αν δεν έχουμε Ευρωπαϊκό στρατό, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη και εφαρμόσιμη ενιαία ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μία οικονομική και εμπορική ένωση, αλλά εάν θέλουμε να έχουμε περισσότερη Ευρώπη, αρμοδιότητες και αλληλεγγύη, θα πρέπει τα εθνικά κοινοβούλια να πάρουν σοβαρές αποφάσεις και να δώσουν τέτοιες αρμοδιότητες».
Όσον αφορά την οικονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι «αυτός ήταν ένας λόγος που η Ευρώπη κινήθηκε πιο γρήγορα από ότι μας έχει συνηθίσει και πήρε μέτρα που περιμέναμε και τα συζητούσαμε πολλά χρόνια, όπως τα κορονο – ομόλογα και η αμοιβαιοποίηση του χρέους, ενώ ελήφθησαν και μέτρα για να σταθούμε όρθιοι, όπως το ταμείο ανάκαμψης που είναι για την επόμενη ημέρα».
Όσον αφορά τα χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το ταμείο ανάκαμψης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε ότι «εμείς τι θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην πάει χαμένο ούτε ένα ευρώ, διότι δεν έχουμε το δικαίωμα και περιθώριο να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ιδιαίτερα αυτήν περίοδο».
«Και αυτό», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , «το εγγυάται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το εγγυάται το πρόγραμμα το οποίο έχει κατατεθεί και το εγγυάται επίσης το γεγονός ότι θα υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία».
Αναφερόμενος στο 2015, είπε ότι «πριν από το δημοψήφισμα επιμέναμε στο να έλθει ένα σχέδιο για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και συνέχισε: «Γιατί όπως και τότε συνήθιζα να λέω, μπορούσαμε να συζητάμε αν καλώς ή κακώς μπήκαμε στο ευρώ, αλλά από την στιγμή που είμαστε εντός δεν μπορούμε να φύγουμε και μάλιστα με άτακτη υποχώρηση. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι αυτό έγινε και το σημειώνω, χωρίς καμία συναλλαγή, χωρίς κανένα αστερίσκο, χωρίς καμία υποσημείωση, από όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις που πίστευαν στην Ευρώπη, απέναντι στο λαϊκισμό που ήθελε να μας ξαναγυρίσει στην δραχμή, υπηρετώντας, ίσως άθελά του, και πολλά συμφέροντα εκείνων που είχαν επενδύσει στο να αλλάξουμε το νόμισμα και να φύγουμε από το ευρώ».
«Κατά συνέπεια», πρόσθεσε, «η δική μας παράταξη ήταν εκείνη που πράγματι κράτησε, βοήθησε, ψήφισε και αναγνωρίζει και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις σε αυτήν την πορεία».