Από το… εξωτερικό θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματά του ο πρωθυπουργός, μετά την έκδηλη ικανοποίηση που προκάλεσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο το αποτέλεσμα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται από το πρωί στο Παρίσι, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία με τον Νικολά Σαρκοζί.

Ο κ. Παπανδρέου, αφού έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο των πρόωρων εκλογών, θα επαναφέρει το χαρτί της συναίνεσης για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, θα επιδιώξει να συναντήσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς και όχι να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως προτάθηκε αρχικά, προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να θέσει -όπως λένε στο Μαξίμου- προ των ευθυνών του καθέναν από τους αρχηγούς ξεχωριστά.

Στην ίδια λογική, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να προχωρήσει κανονικά η εξεταστική για την οικονομία, παρότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στο προσκήνιο, εξάλλου, αναμένεται να βρεθεί και πάλι ο εκλογικός νόμος, καθώς στο πλαίσιο της συναίνεσης ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την πρότασή του για μικτό εκλογικό σύστημα και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ σε περιφέρειες και δήμους εκτιμάται ότι θα ρίξει τους τόνους, ενώ ο πρωθυπουργός, μετά το υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, την Πέμπτη θα συγκαλέσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα με θέμα το νέο προϋπολογισμό, με στόχο να προλάβει τις αντιδράσεις για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση μετά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Πληροφορίες, τέλος, θέλουν τον κ. Παπανδρέου να συζητά σήμερα στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο την πρόταση για έκδοση ευρω-ομολόγου.