Στη δίνη της «εξαγοράς βουλευτών» και του «κουμπαρά που έστησαν επιχειρηματίες φίλα προσκείμενοι στη ΝΔ» περιστρέφεται πλέον η πολιτική επικαιρότητα, μετά και την επείγουσα έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη.
Κύκλοι της Κουμουνδούρου εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, κάνοντας λόγο για «επιλεκτικά αντανακλαστικά», αφού δεν κινητοποιήθηκε όταν δημοσιεύθηκε το επίμαχο ρεπορτάζ, παρά μόνο όταν ανέδειξε το θέμα ο κ. Σκουρλέτης. Μάλιστα κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις αδυναμίες της και το νέο φιάσκο της Ουάσιγκτον από τη συνάντηση Χαρδούβελη με την Κριστίν Λαγκάρντ μέσα από την ανάδειξη ενός «μπαγιάτικου θέματος» ως προμετωπίδα της επικαιρότητας.
«Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν κινητοποιήθηκε για τις παρόμοιες δηλώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου και του Γιάννη Πανούση στο πρόσφατο παρελθόν» αναφέρει κορυφαίος βουλευτής της Κουμουνδούρου, ενώ άλλος υπενθυμίζει ότι παρόμοιες νύξεις – και χωρίς να επικαλείται κάποιο δημοσίευμα – έχει κάνει και πολιτικός αρχηγός από το βήμα της Βουλής. Οι αιχμές για τη Δικαιοσύνη ήταν εξάλλου εμφανείς και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «ετεροχρονισμένη» κίνηση, ζητώντας ωστόσο να πέσει άπλετο φως.
Από το ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι δεν επρόκειτο για μία τυχαία δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Πάνου Σκουρλέτη, αλλά για μία κίνηση που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική πόλωσης που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Κουμουνδούρου, εκτιμώντας ότι θα αποκομίσει ακόμα περισσότερα εκλογικά οφέλη από μία τέτοια στρατηγική, προσεγγίζοντας πιο κοντά στην αυτοδυναμία.
Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν διαρκή κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν ότι το τετράμηνο που εξασφάλισε μέσα από την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης είναι το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να αποδομήσουν πλήρως τον κυβερνητικό συνασπισμό, την ώρα που ο ίδιος καθημερινά σχοινοβατεί και καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα συνοχής, εκτός της αναποτελεσματικότητας στην οικονομική πολιτική.
Η στρατηγική κίνηση της Κουμουνδούρου φάνηκε λίγη ώρα μόλις μετά την δήλωση Σκουρλέτη, όταν ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς κάλυψε πλήρως τον εκπρόσωπο Τύπου, κάνοντας λόγο για μία «πολύ ακριβή και μελετημένη τοποθέτηση». Πρόσθεσε δεν ότι «κινήθηκε όπως θα έπρεπε και έχει την απόλυτη στήριξή μας πάνω σ’ αυτήν την αποστροφή».
Από το ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζουν ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν έκανε ο ίδιος λόγο για χρηματισμό βουλευτών, αλλά επικαλέστηκε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΚΟΝΤΡΑNEWS από τις 14 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η επίκληση του εν λόγω δημοσιεύματος έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη στη Βουλή για επιχειρηματίες και «πρωθυπουργικούς φίλους» που με ένα τηλέφωνο μπορούν να αλλάξουν ή να ακυρώσουν έναν νόμο. Με τις δύο «βόμβες» των κορυφαίων στελεχών, στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να τονίσουν έναν «ανένδοτο» απέναντι στη διαπλοκή, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τους φέρνουν με διαρκώς αυξανόμενο προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο των ευρύτερων συμμαχιών που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σημερινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο δεύτερος, ο οποίος έχει ήδη αναφερθεί επιδερμικά στο φλέγον θέμα των 180 βουλευτών με υπόνοιες για υπόγειες συναλλαγές, αναμένεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης προς το ΣΥΡΙΖΑ και τον Πάνο Σκουρλέτη.