Τη διαβεβαίωση ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ θα προχωρήσει απρόσκοπτα στο πρόγραμμα των γεωτρήσεων, το οποίο έχει εξαγγείλει, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, και επ’ αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει εκ μέρους της οπισθοχώρηση, υπογράμμισε ο Ιωάννης Κασουλίδης.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε με αυτό τον τρόπο σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το εάν δημιουργεί ανησυχία το γεγονός ότι η παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε έρευνες και γεωτρήσεις στην περιοχή.
Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τις συζητήσεις Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «εκτός από την τριμερή συνεργασία Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας συνεχίζεται και η διμερής συνεργασία με την Αίγυπτο και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό, στην Αθήνα η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών, που ασχολούνται με ζητήματα οροθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιω. Κασουλίδης κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τους «παλικαρισμούς» για τους οποίους κατηγόρησε την Τουρκία περιγράφοντας τη συμπεριφορά της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η Λευκωσία θα ξαναγυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, υποστήριξε ότι διάλογος δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό τις παρούσες συνθήκες και έκανε λόγο για άρση των απειλών, της επίδειξης ισχύος αλλά και των εκβιασμών από την πλευρά της Τουρκίας.
Αναφορικά με τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ο κ. Κασουλίδης επανέλαβε ότι ο πλούτος αυτός ανήκει σε όλους τους Κυπρίους και αναλογικά θα κατανεμηθεί, όταν επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι έσοδα από το φυσικό αέριο δεν προβλέπονται πριν από το τέλος της δεκαετίας και αναρωτήθηκε «προς τι λοιπόν» αυτές οι απειλές της Τουρκίας επί του παρόντος.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασουλίδης και στο ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τους τζιχαντιστές. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πολλές χώρες γνωρίζουν πολύ καλά το ρόλο της Τουρκίας, ως προς την ενίσχυση και τη δημιουργία αυτής της τερατώδους οργάνωσης. Εξάλλου, είναι γνωστό, ότι την ενίσχυε και οικονομικά και με παροχή οπλισμού».
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε «την ορθότητα της απόφασης της Ελλάδας να μετάσχει η χώρα μας στον διεθνή σχηματισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους», όπως έπραξε και η Κύπρος.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρέπει να στέλνουμε πολύ καθαρά μηνύματα εάν θέλουμε να μετέχουμε στους διεθνείς συσχετισμούς και εάν δεν θέλουμε οι περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις να λειτουργούν επιβαρυντικά για τα εθνικά μας θέματα όπως είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα η κατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.