Κατά της Τουρκίας στράφηκε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Έκθεσης Προόδου για την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η Τουρκία είναι μια χώρα που δυστυχώς οπισθοδρομεί σε όλα τα επίπεδα. «Στην Τουρκία του σήμερα υποχωρεί η Δημοκρατία. Υποχωρεί το Κράτος Δικαίου. Υποχωρούν τα ατομικά δικαιώματα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι στον δημόσιο διάλογο στην Τουρκία σήμερα κυριαρχεί η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ.

«Από το Ουζμπεκιστάν μέχρι την Ανδαλουσία της Ισπανίας. Η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί. Στην Τουρκία του σήμερα κυριαρχεί η αποστροφή στο Διεθνές Δίκαιο. Η αποστροφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η αντίθεση στη Συνθήκη της Λωζάννης. Σήμερα η Τουρκία αμφισβητεί ακόμη μία Διεθνή Σύμβαση. Τη Συνθήκη του Μοντρέ. Που καθορίζει το καθεστώς των Στενών και την αποστρατικοποίηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης και πρόσθεσε: «Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».