To Κίνημα Αλλαγής με κοινή δήλωση του αρμόδιου βουλευτή για θέματα Εργασίας Γιώργου Μουλκιώτη και του γραμματέα του Τομέα Εργασίας Χρήστου Μέγα καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει τον ακραίο αντεργατικό πυρήνα των προωθούμενων διατάξεων για τις εργασιακές σχέσεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δυο στελέχη του κόμματος.
Προσθέτουν ότι το Κίνημα Αλλαγής θα βρεθεί με όλες του τις δυνάμεις κοντά στους εργαζόμενους, στο πλευρό των νέων που αναζητούν εργασία, δίκαιη αμοιβή και προοπτική στη ζωή τους. Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ τονίζουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα προέλθει από την φθηνή και ανασφαλή εργασία, αλλά από επενδύσεις, κίνητρα, εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και κοινωνική συνοχή.
Επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο δεκάδων άρθρων για να «περάσει» μόλις δύο παραγράφους: Την απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και την κατάργηση της προσαύξησης (σήμερα μόλις 20%) για την πέραν των 40 ωρών την εβδομάδα εργασία.
«Αλήθεια, τι απαντά η κυβέρνηση στους εργαζόμενους που, πλέον, θα απολύονται παράνομα και πέραν των ορίων και δεν θα επαναπροσλαμβάνονται; Ακόμη και μετά από δικαστική απόφαση που θα κρίνει ως παράνομη την απόλυση. Η ΝΔ ορίζει ότι δεν χρειάζεται “θεραπεία” των αυθαιρεσιών και παρανομιών. Όλα ξεπερνιούνται με μια προσαύξηση της αποζημίωσης», σημειώνουν και θέτουν το ερώτημα τι απαντά το υπουργείο Εργασίας στους νέους (ανέργους) οι οποίοι δεν θα βρίσκουν μια θέση απασχόλησης γιατί η επιχείρηση δύναται να απασχολεί έως και 50 ώρες την εβδομάδα τους ήδη απασχολούμενους χωρίς καμία επιβάρυνση (αμοιβές, ασφαλιστικές εισφορές). «Η κυβέρνηση αντί για ευκαιρίες απασχόλησης τους τάζει… 4ήμερα με εκδρομικά 3ήμερα», τονίζουν και παρατηρούν:
Αλήθεια, πώς συμφιλιώνεται η οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή όταν οι γονείς, με «ατομική σύμβαση» θα υποχρεούνται σε άστατο καθημερινό ωράριο και 10ωρη εργασία; Είναι προφανές ότι το brain drain, η ανεργία και η εργασιακή φτώχεια θα εντείνουν τα αδιέξοδα των νέων και το δημογραφικό.
Αλήθεια, ποιους εμπαίζει ο υπουργός Εργασίας όταν λέει ότι ο εργαζόμενος θα ζητεί την ευέλικτη-10ωρη εργασία και, παράλληλα, με άλλη πρόβλεψη θεωρείται παράνομη η απόλυση αν αρνηθεί την διευθέτηση;
Πρώτον, αφού ο εργαζόμενος και ΜΟΝΟ θα αιτείται την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πώς ο προσωπάρχης θα γνωρίζει την άρνησή του; Άρα, κάποιος θα του το «σφυρίξει», δηλαδή θα του το επιβάλλει ρητά το πλέον ισχυρό μέρος.
Η απόλυση θα γίνεται προσχηματικά, για «άλλο λόγο», και εάν αποδειχτεί δικαστικά η παρανομία, η υπόθεση θα «κλείσει» με μια προσαύξηση της αποζημίωσης.