Με τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης έκλεισε η μαραθώνια συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής που συζητούν το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια. Όπως τόνισε ο Κώστας Τσιάρας, «σήμερα προσπαθούμε να νομοθετήσουμε για το πραγματικό δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει με τη φυσική παρουσία και των δύο γονέων».
Σχολιάζοντας την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούν «τόλμη και γενναιότητα», «δυστυχώς, δεν προχωρούν με συναίνεση του πολιτικού κόσμου».
«Θέλετε να σας πω κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Εσείς οι ίδιοι ήρθατε εδώ και στην πραγματικότητα με τις ομιλίες σας αποδείξατε ότι δεν ενδιαφέρεστε για τον παιδοκεντρικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, αλλά αποδείξατε ότι απλά θέλετε να πάρετε μέρος στη διαμάχη μεταξύ του πατέρα και της μητέρας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο, ενόψει και της β΄ ανάγνωσης του νομοσχεδίου, την προσεχή εβδομάδα.
Στη συνέχεια ο υπουργός επισήμανε: «Υπάρχει ένα σύνολο παραινέσεων, στην κατεύθυνση της νομοθέτησης. Εγώ, δεν θα σας πω ότι ενδεχομένως κάποιο από τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί, δεν θα τα εξετάσουμε και δεν θα τα δούμε μέχρι τη Δευτέρα, δηλαδή, στη β’ ανάγνωση, αλλά για την ίδια τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, υπάρχει ένα σύνολο παραινέσεων από όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχει ένα πρόβλημα που βροντοφωνάζει. Υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν χωρίς τις αγκαλιές των γονέων τους.
Όλα αυτά, δεν αγγίζουν κανέναν πραγματικά; Όλα αυτά είναι στο βωμό μιας μικροκομματικής αντιπαράθεσης, που μπορεί για συγκεκριμένους λόγους, να κρύβεται, είτε πίσω από νομικούς όρους, είτε πίσω από μια προσπάθεια αποδόμησης του νομοσχεδίου;».
Και πρόσθεσε: «Όλοι μας κρινόμαστε για τη γενικότερη στάση και τοποθέτησή μας. Όλοι έχουμε την ευθύνη των επιλογών μας και των προτεινομένων νομοθετικών ρυθμίσεων, αν και εφόσον έχουμε αυτήν τη δυνατότητα. Οι μεταρρυθμίσεις πάντα θέλουν γενναιότητα, πάντα συγκεντρώνουνε αντιδράσεις, πάντα είναι αντικείμενο μιας πολύ έντονης συζήτησης και αντιπαράθεσης. Το αποτέλεσμα, είναι αυτό, που συνήθως, είτε δικαιώνει, είτε από την άλλη πλευρά, βάζει τον προτείνοντα ή τον αρνούμενο στη θέση που η ίδια η κοινωνία, καλείται κάθε φορά να μας δώσει».
«Η διασφάλιση της παρουσίας και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού, μέσω της ενεργούς παρουσίας τους και μετά το διαζύγιο των γονιών του, είναι σημαντικό στοιχείο που συνθέτει το συμφέρον του παιδιού για την ομαλή του καθημερινότητα και την ομαλή του διαβίωση», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτυπώνει την πραγματικότητα. Το να μεταφέρουμε μια στρεβλή εικόνα κινδυνολογώντας για τέτοιου είδους ευαίσθητα ζητήματα, θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο» και ζήτησε να μην καλλιεργείται σύγχυση στον κόσμο.