Ερώτηση για την πρόθεση της Κομισιόν να αντικαταστήσει την τρόικα με μια νέα δομή «βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του, αφού μνημονεύει τις πολιτικές προτεραιότητες που παρουσίασε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα την πρόθεσή του «στο μέλλον θα πρέπει … να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ζητά από τον πρόεδρο της Κομισιόν να τον πληροφορήσει για το «χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την ‘αντικατάσταση’ της τρόικα», καθώς επίσης, «ποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιλαμβάνει η νέα δομή και τι μορφή θα έχει».
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από τον πρόεδρο της Κομισιόν να του επισημάνει ποια είναι, κατά τη γνώμη του, «τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία της Τρόικα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», καθώς επίσης, κατά πόσο «πιστεύει ότι τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί έχουν ως αιτία, εκτός από την έλλειψη λογοδοσίας και νομιμοποίησης, και την επιβολή αντικοινωνικών και υφεσιακών οικονομικών πολιτικών, παρά τη θέληση λαών ή/και κυβερνήσεων».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση :
«Μία από τις δέκα προτεραιότητες του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, που παρουσιάστηκαν στην πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται από τον κ. Γιούνκερ, ότι «στο μέλλον θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντικαταστήσουμε την Τρόικα με μια περισσότερο δημοκρατικά νομιμοποιημένη δομή, βασισμένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».
Με δεδομένα τα συμπεράσματα που έχουν αποκτηθεί, τόσο από τη μέχρι τώρα εφαρμογή των Προγραμμάτων Προσαρμογής, σε χώρες όπως η Ελλάδα, όσο και από τη λειτουργία της Τρόικα, ερωτάται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:
- Ποια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη λειτουργία της Τρόικα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο; Πιστεύει ότι αυτά έχουν ως αιτία, εκτός από την έλλειψη λογοδοσίας και νομιμοποίησης, και την επιβολή αντικοινωνικών και υφεσιακών οικονομικών πολιτικών, παρά τη θέληση λαών ή/και κυβερνήσεων;
- Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει για την «αντικατάσταση» της Τρόικα; Ποιος θεσμός θα δώσει «νομιμοποίηση» στη νέα δομή; Ποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιλαμβάνει αυτή η δομή και τι μορφή θα έχει;
- Έχει αυτό το σχέδιο συζητηθεί, ως τώρα, με κυβερνήσεις, όπως η ελληνική;».