Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να δηλώνει πως δεν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για την επανάληψη των συνομιλιών. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε δηλώσεις, μέσω των οποίων σημείωσε πως «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση» και πως «επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού.
«Γι’ αυτό, υπογραμμίσαμε ότι εάν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς και αναγνωριστεί το ίσο καθεστώς, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών», προσέθεσε. «Μια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά δύο κρατών. Με τον τρόπο αυτό θα αποτραπεί εάν ξεκινήσει πιο μετά μια διαπραγματευτική διαδικασία ή δεν καταλήξει επιτυχώς προσπάθεια για λύση, το καθεστώς των τουρκοκυπρίων να είναι αβέβαιο», υποστήριξε.
«Θα συνεχίσουμε την αποφασιστική στάση μας να υπερασπίζουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την ανταπόριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή».
Ο Τατάρ είπε ότι έγραψε ιστορία και πρώτη φορά η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε εγγράφως στα Ηνωμένα Έθνη πρόταση για δύο κράτη, την οποία η διεθνής κοινότητα ήδη συζητεί, όπως σημείωσε, τονίζοντας πως οι παράμετροι του ΟΗΕ για το Κυπριακό είναι επίσης ξεπερασμένες γιατί οι συνθήκες και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει.