Η επόμενη ημέρα για το Κυπριακό κρίνεται στη Γενεύη σήμερα στην άτυπη Πενταμερή διάσκεψη που πραγματοποιείται υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας (των τριών δηλαδή εγγυητριών δυνάμεων), τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Θα επιχειρηθεί να ανιχνευτεί κατά πόσο υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, προκειμένου να χαραχθεί η πορεία για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό εντός ενός χρονοδιαγράμματος που θα συναποφαστιστεί.

Η ελληνική πλευρά δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια αναμένεται να μεταφέρει τη σταθερή της θέση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με σκοπό την επανεκκίνηση του διακοινοτικού διαλόγου για μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, ενώ αναμένεται να προτείνει την κατάργηση των εγγυήσεων εγείροντας τα θέματα ασφαλείας που δημιουργούνται από την παρουσία του κατοχικού τουρκικού στρατού στο νησί. Και μπορεί οι προσδοκίες σύμφωνα με αναλυτές να είναι χαμηλές, ωστόσο μια ενδεχόμενη αποτυχία θα δώσει «έρεισμα» στην τουρκική πλευρά, η οποία επιμένει στη λύση των δύο κρατών.

Το θετικό σενάριο θέλει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης να ξεκινά στα τέλη Ιουνίου, με στόχο να συμπέσει με τη συζήτηση για τα ευρω-τουρκικά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Ιουνίου. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών είναι μεγάλη και δύσκολα θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης. Πάντως, η βαρύτητα που δίνεται στην άτυπη αυτή διάσκεψη από τα Ηνωμένα Έθνη αποδεικνύεται και από τη μετάβαση του Αντόνιο Γκουτέρες στη Γενεύη για προσωπικές διαβουλεύσεις με όλες τις πλευρές, καθώς είναι η πρώτη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Νέο τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στο νέο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγες ημέρες μόνο μετά τη «μετωπική» των δύο ανδρών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των συναντήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό ΥΠΕΞ, η εν λόγω συνάντηση θα γίνει στις 3 το μεσημέρι και αναμένεται να έχει διάρκεια 50 λεπτών, ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα γίνουν μετά δηλώσεις. «Είναι μία δύσκολη ημέρα, πάμε για το καλύτερο, αλλά να δούμε τι θα γίνει. Πάμε όμως πάντα για το καλύτερο» δήλωσε χθες υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την επίσκεψή του στην Προεδρική Φρουρά.