Το ενδεχόμενο να προταθεί από την συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ένα μη πολιτικό πρόσωπο για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να αποφύγει πρόωρες εκλογές, εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Reuters.

Η αποτυχία εκλογής ΠτΔ θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές με αβέβαιο νικητή και κατά συνέπεια η χώρα θα περιέλθει σε βαθιά πολιτική κρίση, λίγα χρόνια μετά την παρολίγον χρεοκοπία της, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Η λίστα με τα ονόματα είναι περιορισμένη. Έχουμε κάποια σενάρια, αλλά είμαστε απόλυτα ανοιχτοί». Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Κάρολο Παπούλια.

Αν η Βουλή εκλέξει ένα μη πολιτικό πρόσωπο για το αξίωμα, αυτό θα είναι κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά μετά το 1985 οπότε και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επιλέξει τον κ. Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Η κοινή γνώμη δεν θέλει πρόωρες εκλογές. Η μεγάλη πλειοψηφία καταλαβαίνει πολύ καλά την ανάγκη να προστατεύσουμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα επόμενων εκλογών, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση, άρα πρέπει να προετοιμαστούμε για συνεργασία. Είναι ζωτικής σημασίας αυτό».