Στο Κόπερ, την πόλη από την οποία κατάγεται η οικογένεια του Ιωάννη Καποδίστρια, μετέβη σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στη Σλοβενία.
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχτηκαν στην πλατεία Καποδίστρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor και ο δήμαρχος του Κόπερ, Aleš Bran και στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι έκαναν τα αποκαλυπτήρια σε ένα «Παγκάκι Φιλίας» που βρίσκεται δίπλα από το άγαλμα του Καποδίστρια.
Όπω μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κατά την τελετή, η κ. Σακελλαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό, υπογραμμίζοντας ότι ο Καποδίστριας είναι χωρίς αμφιβολία μια από αυτές τις προσωπικότητες που έχουν αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή ιστορία. Ειδικότερα, σημείωσε ότι «υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Ευρωπαίους πολιτικούς και διπλωμάτες του καιρού του, που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου και παρευρέθηκε στο περίφημο Συνέδριο του Λάυμπαχ, της σημερινής Λιουμπλιάνας,, του οποίου επίσης τη 200ή επέτειο γιορτάζουμε φέτος».
Όπως ανέφερε: «Ο Καποδίστριας εκλέχτηκε κυβερνήτης της Ελλάδας με επταετή θητεία από τη Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827 και κατέφθασε στο Ναύπλιο σχεδόν έναν χρόνο αργότερα. Χάρη ιδίως στις δικές του αδιάκοπες διπλωματικές προσπάθειες, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει την ανεξαρτησία της το 1830 και να διευρύνει τα σύνορά της. Χάρη πάλι στη διακυβέρνησή του, η χώρα μας κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια της μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κατοχής και σχεδόν μια δεκαετία πολέμου και κακουχιών.
Στα τρία χρόνια που υπηρέτησε ως κυβερνήτης, δημιούργησε πολλούς θεσμούς που έχουν επιζήσει έως σήμερα και επιδόθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια ανοικοδόμησης του κράτους, αναδιοργανώνοντας τη διοίκηση, την οικονομία, την εκπαίδευση, καθώς και το στράτευμα. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του, αφού δολοφονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς άνδρες που γνώρισε η χώρα μας και τόνισε ότι «όταν η αγαπημένη του πατρίδα χρειάστηκε τη βοήθειά του, αυτός αποδέχτηκε με όλη του την καρδιά τη δύσκολη αποστολή να δημιουργήσει ένα κράτος μέσα από το χάος της Επανάστασης».
Επισήμανε, τέλος, ότι στο πρόσωπό του, η Ελλάδα τιμά τον διπλωματικό αρχιτέκτονα της ανεξαρτησίας της και τον ιδρυτή του σύγχρονου ελληνικού Κράτους και πρόσθεσε: «Στέκοντας εδώ, στην πλατεία Καποδίστρια, θα ήθελα να προτρέψω όλους μας να αναλογιστούμε τη διεθνή ακτινοβολία και τα επιτεύγματά του ως διπλωμάτη και πολιτικού άνδρα».
Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι «Σε αυτό το “Παγκάκι Φιλίας”, του οποίου τα αποκαλυπτήρια γίνονται σήμερα, βλέπω, εξοχότατε, ένα σύμβολο της μακράς και βαθιάς φιλίας που ενώνει τον ελληνικό και τον σλοβενικό λαό».
Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην παλαιά πόλη του Κόπερ και ενημερώθηκε από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Primorska, Δρα Klavdija Kutnar για τις δραστηριότητες του πανεπιστημίου.