Σε πορεία πολιτικού σχηματισμού που παίρνει τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις μπήκε από σήμερα το Ποτάμι με το δικό του επίσημο «μανιφέστο». Έπειτα από έναν μαραθώνιο ομιλιών από τα 60 μέλη της Επιτροπής Διαλόγου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε το βράδυ τις 21 θέσεις τού κινήματος εφ’ όλης της ύλης που θα «επουλώσουν τα τραύματα της χώρας». Ενός «μεγάλου κινήματος του ριζοσπαστικού Κέντρου» και «των αλλαγών».
Ασκώντας κριτική στα κυβερνητικά κόμματα για ανικανότητα και την αριστερά για αμηχανία ο Στ. Θεοδωράκης τόνισε ότι το Ποτάμι είναι φορέας ενός νέου πατριωτισμού» που «δεν εξαντλείται στην επίκληση του ένδοξου παρελθόντος και δεν έχει σχέση με τον αδιέξοδο και επικίνδυνο εθνικισμό» αλλά «οραματίζεται μια άλλη Ελλάδα παραγωγική και εξωστρεφή, ενταγμένη ισότιμα στην Ευρώπη, χωρίς αμφιθυμίες και ταλαντεύσεις». «Είμαστε» είπε «το τελευταίο γέννημα της κοινωνίας που ήρθε να αμφισβητήσει ένα σύστημα που έμοιαζε παντοδύναμο» αλλά «δεν είναι ανίκητο», ένα «κίνημα που μπορεί να είναι η λὐση για τις λύσεις, η λύση για τα πρόσωπα».
«Η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στην Ευρώπη» είπε, τονίζοντας ότι αυτή η πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει. Αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις των θεσμών, την αναθεώρηση του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή και ειδικότερα, όπως ανέφερε των άρθρων 86 και 63 για την ποινική ευθύνη υπουργών και περί ασυλίας των βουλευτών, αντίστοιχα, καθώς επίσης και του άρθρου 90 και 101Α.
Εξάλλου, τόνισε την ανάγκη ενός κέντρου διακυβέρνησης, ενός κεντρικοὐ συντονισμού πολιτικών, μείωσης ειδικών συμβούλων, κατάργησης των αναπληρωτών, δραστικής μείωσης των μελών της κυβέρνησης (από 50 που είναι σήμερα στα 25), μόνιμου σχεδιασμού της κυβέρνησης και σύστασης Πρωθυπουργικού Γραφείου με ευρείες αρμοδιότητες και εποπτικές εξουσίες.
Σχετικά με την προεδρική εκλογή ανέφερε ότι «με τη στάση τους, τα κόμματα εξευτελίζουν το ανώτατο αξίωμα της πολιτείας» επισημαίνοντας ότι το Ποτάμι θα προτείνει «τους άξιους, έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε ως «νέα παράσταση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης» το θέμα του νέου εκλογικού νόμου προτείνοντας το γερμανικό μοντέλο με δικαίωμα δύο ψήφων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας μέσω μιας Ανεξάρτητης Αρχής Νομοθεσίας που θα κωδικοποιεί τη νομοθεσία και θα διατυπώνει το Τελικό Κείμενο του κάθε νόμου, ενώ τόνισε την ανάγκη ανασχεδιασμού της λειτουργίας του Δημοσίου με προτεραιότητα στους τομείς που επηρεάζουν την οικονομία και τη δημόσια υγεία.
Στο θέμα της διαφθοράς το Ποτάμι, όπως είπε, προτείνει τη θέσπιση Ευρωπαίου επιτρόπου με αντικείμενο την αντιμετώπισή της και «υπερεθνικές εξουσίες έρευνας».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της κατάργησης των διακρίσεων με νόμους που δεν θα έχουν κατασταλτικό χαρακτήρα αλλά τον σεβασμό του διαφορετικού, ενώ σχετικά με την Παιδεία τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας ίδρυσης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, της ανάγκης ευέλικτων σχολείων και της επένδυσης στην προσχολική ηλικία τονίζοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξασφαλίσει προσχολική παιδεία και τροφή για όλα τα παιδιά της ηπείρου. Και τα παιδιά των ανέργων και τα παιδιά των «κοινωνικά αποκλεισμένων» οικογενειών» και τάχθηκε κατά της «παράνομης λειτουργίας ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, που εποπτεύονται από μια παράνομα συγκροτημένη Αρχή».
Στο θέμα της Δικαιοσύνης επισήμανε τη σημασία της μηχανογράφησης, ενώ για το Πόθεν Έσχες πρότεινε «με τυχαία δημόσια δειγματοληψία να ελέγχονται όλες οι κατηγορίες των υπόχρεων». Σχετικά με την Υγεία πρότεινε μεταξύ άλλων «την καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, τον σχεδιασμό «νοσοκομειακού χάρτη της χώρας» για τα ερχόμενα 20 χρόνια και «καθιέρωση θεσμικού ορίου για τη συνολική και τη δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ» που «με τα σημερινά δεδομένα το συνολικό κόστος πρέπει να κυμαίνεται στο 9,5% και η δημόσια δαπάνη πάνω από το 7% του ΑΕΠ».
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της παγίδας εξαθλιωμένων ανθρώπων» είπε αναφορικά με το μεταναστευτικό σημειώνοντας ότι «χρειάζονται αυστηρά ευρωπαϊκά σύνορα αλλά και φροντίδα για τους μετανάστες που ζουν στη χώρα» και «επείγει η «Αντικατάσταση του Δουβλίνου ΙΙΙ με θέσπιση Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου», έτσι ώστε ο πρόσφυγας να ζητάει προστασία από την ΕΕ συνολικά και όχι από μία χώρα μεμονωμένα».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομία, το χρέος, την παραγωγή και την απασχόληση, τα μη εξυπηρετούμενα και τα κόκκινα δάνεια, τη φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και το λαθρεμπόριο. Ειδικότερα για το χρέος σημείωσε ότι η διευθέτησή του, «πρέπει να περιλαμβάνει μια ικανοποιητική περίοδο αναστολής της εξυπηρέτησης, έτσι ώστε η οικονομία και η κοινωνία να αποκτήσουν τη δυνατότητα και τους πόρους να ανασυνταχθούν», καθώς επίσης «να τεθεί και το θέμα της εξαίρεσης από το PSI των ομολόγων ύψους 56,6 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» καθώς «η ουσία είναι ότι το χρέος μας έπρεπε να είναι 29 δισ. λιγότερο».
Σχετικά με τη φορολογία ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η μείωσή της είναι αναγκαία αναπτυξιακή πολιτική και πρότεινε μία πανελλήνια εφορία μισθωτών, αυτών που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, ενώ για το λαθρεμπόριο είπε ότι «το πρόβλημα έχει μία απλή λύση, την παρακολούθηση των καυσίμων σε όλη την πορεία τους από τη στιγμή που εισέρχονται στη χώρα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή».
Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι για την απασχόληση αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας με δέκα συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με την επιμήκυνση των επιδομάτων «για να υψώσει το αναγκαίο τείχος κοινωνικής προστασίας γι’ αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται». Παράλληλα για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η θεσμοθετημένη συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να είναι σημαντική, ενώ στο θέμα του ασφαλιστικού τάχθηκε υπέρ ενός Ενιαίου συστήματος συντάξεων που θα ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους, χωρίς προνόμια και εξαιρέσεις, με ανταποδοτικότητα των εισφορών και προστασία των φτωχών ηλικιωμένων.
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στις επιμέρους μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο Περιβάλλον, τον Τουρισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την θαλάσσια έκταση της χώρας και την εκμετάλλευσή της, το κοινό καλό, τονίζοντας ότι «είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουμε στην Ελλάδα» για «ένα κράτος που είναι ανοιχτό στον έλεγχο από τους πολίτες, με διαφάνεια, ισονομία, και αποτελεσματικές διαδικασίες», «μια οικονομία που παράγει και εξάγει», «ένα κοινωνικό κράτος που καλύπτει βασικές ανάγκες ισότιμα για όλους, με ιδιαίτερη φροντίδα για τους πολύ αδύναμους, και χωρίς προνόμια για τις συντεχνίες».