Συντηρητικό Πάσχα με αυστηρά μέτρα, μικρή ευελιξία στην κυκλοφορία, εκκλησιασμό υπό όρους και πασχαλινό τραπέζι με ανώτατο όριο συνδαιτυμόνων θα γιορτάσουμε φέτος ως «θυσία» για την άρση του lockdown που θα μας οδηγήσει σε ένα ελεύθερο καλοκαίρι.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν ότι ένα ασφαλές Πάσχα αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση για τη διαχείριση της πανδημίας στην παρούσα φάση, καθώς τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις. Στο τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση η κυβέρνηση επισημαίνοντας: «το Πάσχα πρέπει να μην ταξιδέψουμε. Η Αττική και οι μεγάλες πόλεις έχουν, ακόμα, πολλούς φορείς του CΟVID. Η μαζική μετακίνησή τους ενέχει τον κίνδυνο να διασπείρει τον ιό παντού. Και, ξέρουμε, ότι οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».
Οι κανόνες για το Πάσχα
Το φετινό Πάσχα θα γίνει υπό περιορισμούς και υπό την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού. Παράλληλα, αλλάζει το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά μία ώρα, δηλαδή στις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα παραμένει στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν στο πασχαλινό τραπέζι, δίνεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Παράλληλα, συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.
Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα
Ο αριθμός των πιστών στους ιερούς ναούς κατά τη διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα πρέπει να ακολουθεί την αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών οι πιστοί πρέπει να τηρούν απόσταση 10m2, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, απαιτείται χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Για την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπεται: α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown
Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ. Τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα λειτουργήσουν και πάλι με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test για τους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα. Μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων θα υπάρχουν αποστάσεις, ενώ για να διευκολυνθούν οι καταστηματάρχες αναμένεται να δοθούν πλατείες και πεζοδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με test. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.