Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για έκτακτη σύγκληση με θέμα τις εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ, με τις παραιτήσεις διευθυντικών στελεχών, την ποινική έρευνα για τον διαγωνισμό προσλήψεων και τον τρόπο που καλύφθηκε τηλεοπτικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.
Το αίτημα δεν ενέκριναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, κρίνοντας ότι εκείνο που πρέπει να συζητήσει η Επιτροπή Θεσμών είναι η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ γενικότερα, και αυτό όχι σε έκτακτη αλλά σε τακτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να γίνει σε άμεσο χρόνο- πάντως όχι εκτάκτως.
Της απόφασης προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναστάσιο Νεράντζη και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, με ανταλλαγή χαρακτηρισμών σε προσωπικό πεδίο.
Το αίτημα διατύπωσε πρώτος ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, που ζήτησε να τεθεί ως ζήτημα έκτακτης σύγκλησης το θέμα με τη ΝΕΡΙΤ, μετά τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις (Προκοπάκη, Μακρυδημήτρη, Μορώνη, Χωμενίδη).
«Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων παραιτήσεων διευθυντικών στελεχών που συνοδεύονται με βαρύτατες καταγγελίες», τόνισε ο κ. Βούτσης, ενώ λίγο αργότερα η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι στο επίπεδο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης συντελείται έκπτωση της Δημοκρατίας και η Επιτροπή πρέπει επισταμένως να ασχοληθεί με το έκτρωμα-τερατούργημα της ΝΕΡΙΤ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις παραιτήσεις «δοτών στελεχών του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ» και κατήγγειλε «λογοκρισία της μετάδοσης της ομιλίας του κ. Τσίπρα».
Αίτημα να συζητηθούν οι εξελίξεις στη ΝΕΡΙΤ διατύπωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σημειώνοντας ότι υπάρχει και επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών με την οποία ζητείται να συζητηθούν όχι μόνο τα ζητήματα που ανακύπτουν από τις παραιτήσεις στελεχών της ΝΕΡΙΤ, αλλά και τη διαδικασία προσλήψεων, καθώς ήδη δύο εισαγγελείς έχουν ανοίξει φακέλους και ελέγχουν ποινικά την όλη διαδικασία.
Την άποψη ότι όλα έγιναν με τον πιο νόμιμο τρόπο ως προς το ζήτημα της κάλυψης του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, διατύπωσε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, είπε ότι ως προς το ζήτημα του διαγωνισμού εκκρεμεί ποινική διαδικασία, ενώ ως προς την κάλυψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ είπε: «Υπήρξε απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε ότι για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς θα υπάρξει μια κάλυψη, είτε ομιλία, είτε συνέντευξη Τύπου. Αυτή ήταν η αρχική απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου. Όταν έγινε θέμα ξανασυνεδρίασε το Εποπτικό και η πλειοψηφία επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση».
Ο κ. Μπούρας επισήμανε, επίσης ότι η ακρόαση της διοίκησης της ΝΕΡΙΤ γίνεται στην Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής (επιτροπή ΔΕΚΟ) και πρόσθεσε: «Εμείς δεν συμφωνούμε, γιατί μόνο πολιτικά παιχνίδια θέλουν να επαναλάβουν μερικοί. Δεν είναι υποχρεωμένη η Επιτροπή Θεσμών να συζητήσει γιατί παραιτείται ο ένας και ο άλλος».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης είπε «δεν συζητάμε το μαύρο ή το άσπρο στην ΕΡΤ -αυτό έχει κριθεί από το ΣτΕ», διευκρίνισε όμως ότι συμφωνεί με τακτική και όχι έκτακτη διαδικασία προκειμένου να δει η επιτροπή τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ. Ο κ. Νεράντζης ανέφερε, επίσης, ότι ως προς το διαγωνισμό έχει ξεκινήσει ποινική διαδικασία και ότι δεν έχει πρακτική σημασία η ακρόαση των παραιτηθέντων, αλλά εκείνων που θα αναλάβουν καθήκοντα στη διοίκηση. Είπε, πάντως, ότι ναι μεν δεν θα υπάρξει έκτακτη διαδικασία αλλά η συζήτηση θα γίνει άμεσα.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε ότι η Επιτροπή Θεσμών πρέπει να εξετάσει το ζήτημα λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ με την ακρόαση του εν ισχύ διοικητικού συμβουλίου, αλλά δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει αυτούς που παραιτήθηκαν.
Τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί το ζήτημα των ΜΜΕ όχι μόνο σε μια, αλλά σε περισσότερες συνεδριάσεις, διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί τα θεσμικά όργανα της Βουλής να μετέχουν στη λογική της τεχνητής πόλωσης με αφορμή ένα γεγονός. «Κακώς αν δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση να μην μεταδοθεί η ομιλία του κ. Τσίπρα, αλλά το θέμα είναι να δούμε αν υπάρχει ισότητα στη μεταχείριση των κομμάτων και των μελών του Κοινοβουλίου, όχι μόνο από την κρατική αλλά και από την ιδιωτική τηλεόραση», είπε ο κ. Κακλαμάνης.
Υπέρ του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Γιάννης Δημαράς, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι τεράστιο, αφορά όμως και τον τρόπο που λειτουργούν οι συχνότητες, διότι τη μεν δημόσια τηλεόραση την πληρώνει ο ελληνικός λαός, αλλά και οι ιδιώτες πατάνε σε δημόσια περιουσία και καταγγέλλονται ως μέρη μιας διαπλοκής που πρώτιστο στόχο έχει να ποδηγετήσει την πολιτική συμπεριφορά του ελληνικού λαού.
Τη θέση ότι «το περιεχόμενο της δράσης του μορφώματος της ΝΕΡΙΤ είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ» διατύπωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, σημειώνοντας ωστόσο ότι για την Επιτροπή Θεσμών το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό. Αν και η βουλευτής δεν καταψήφισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ότι η συνεδρίαση εξελίχθηκε με προσωπικές βεντέτες και ανταλλαγή προσωπικών ύβρεων, τακτική που μπορεί να κάνει κακό στους αγώνες των εργαζομένων.
«Παρών» δήλωσε από τη Χρυσή Αυγή ο Δημήτρης Κουκούτσης, λέγοντας ότι για το κόμμα του είτε κλείσει είτε ανοίξει η δημόσια τηλεόραση το ίδιο κάνει, αφού επί 2,5 χρόνια η δημόσια τηλεόραση έχει σβήσει από το χάρτη τη ΧΑ και την αντιμετωπίζει με συκοφαντίες και ύβρεις.
«Ναι» στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Βασίλης Καπερνάρος, λέγοντας ότι πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και τα μέλη της να έχουν ενημέρωση και γνώση για όσα γίνονται στη ΝΕΡΙΤ.
Η συζήτηση εξετράπη τις φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Αναστάσιο Νεράντζη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη θέση του απέναντι στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε πως είναι σοβαρά εκτεθειμένος. «Προχωρήστε στην προγαμιαία προετοιμασία σας», απάντησε ο κ. Νεράντζης. «Κατεβείτε από τη θέση τού προέδρου. Δεν στέκεστε στο ύψος του θεσμού. Γελοιοποιείτε τον θεσμό», ανταπάντησε η κ. Κωνσταντιπούλου. «Με εμπνέετε», σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.