Το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, η διαπιστούμενη αύξησή της λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και οι πιθανές επιπτώσεις της στον δήμο της Αθήνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης επικρότησε την πρωτοβουλία του κ. Καμίνη να ενημερωθεί για την παράνομη μετανάστευση και τη διαχείριση του φαινομένου από το Υπουργείο Ναυτιλίας.

«Λάβατε μία υπεύθυνη πρωτοβουλία, καθώς εξαιτίας των εξελίξεων και τις ένοπλες συρράξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αναμένεται να αυξηθεί η πίεση από την παράνομη μετανάστευση», παρατήρησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Ο υπουργός, αφού ανέλυσε τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, εξήγησε το μέγεθος των επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, χαρακτηρίζοντας ως «υπεράνθρωπες τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού για την αντιμετώπιση του ζητήματος».

Συγχρόνως, αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων του επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, επισημαίνοντας: «Αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, καθώς ο ίδιος έχει πλήρη γνώση για το μέγεθος του προβλήματος και από τη θέση του ως υπουργός Αμύνης συνέβαλλε αποφασιστικά με τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στη διαχείρισή του».

Ο κ. Καμίνης, από την πλευρά του τόνισε ότι έλαβε την πρωτοβουλία αυτή γιατί θεωρεί ότι το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης για την Αθήνα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι αυξητικές διαστάσεις του ανησυχητικές για την πόλη και πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι ο πρώτος υπουργός που επισκέφθηκε από την έναρξη της νέας θητείας του και αυτό «αποδεικνύει ότι για εμάς η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα».

Μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τον δήμαρχο Αθήνας Γιώργο Καμίνη, για τις αυξητικές διαστάσεις του ζητήματος της παράνομης μετανάστευση, αλλά και για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αποτελεσματικά. Κοινός μας στόχος, Υπουργείου και Δήμου, πρέπει είναι η στενή μας συνεργασία ώστε να αντιμετωπίζουμε αυτό το πολυσύνθετο ζήτημα με την απαιτούμενη εγρήγορση».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων σημείωσε: «Το ενδιαφέρον μας, ως δημοτικής Αρχής της Αθήνας, για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, το αντιλαμβάνεστε, είναι μεγάλο. Ζήτησα από τον υπουργό, τον κ. Βαρβιτσιώτη, να με ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, δεδομένης της γεωπολιτικής αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή. Η ενημέρωση ήταν πληρέστατη και εμπεριστατωμένη. Ό, τι συνέβαινε επί πολλά χρόνια στο παρελθόν είμαστε αποφασισμένοι να μην επαναληφθεί: η πρωτεύουσα δεν θα λειτουργήσει πάλι ως η χοάνη άναρχης και μαζικής υποδοχής των παράτυπων μεταναστών. Ιδίως, πάντως, οι πρόσφυγες που χρειάζονται διεθνή προστασία και διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες. Το ζήτημα σκοπεύω να το συζητήσω και με τον επίτροπο, τον κ. Αβραμόπουλο, αφού απαιτείται ευρωπαϊκή στρατηγική, στην αντιμετώπισή του».