Την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε όλους τους κρίσιμους τομείς σηματοδοτεί η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού συνοδεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη, η οποία θα επισφραγιστεί από την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη και την επανασύσταση του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η Ελλάδα προσέρχεται στις συνομιλίες με ξεκάθαρη θέση, καθώς στηρίζει τη νέα κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου και κατά συνέπεια στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σύναψη συνεργασιών σε στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι κατασκευές, η ασφάλεια αλλά και οι προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. «Προσβλέπουμε ότι η νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη στη νέα αυτή εποχή να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της» ξεκαθάρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και πρόσθεσε: «Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Οι γεωπολιτικές ισορροπίες
Οι εξελίξεις στη Λιβύη θα ανατρέψουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες, δεδομένου ότι ισχυροί παίκτες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν εκφράσει με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο τις προθέσεις τους, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας να ανακοινώνει την επαναλειτουργία της πρεσβείας της χώρας του στη Λιβύη. Η Ιταλία βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας, της παροχής υπηρεσιών ασφάλειας αλλά και των οδικών έργων. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ασχολείται με το θέμα της Λιβύης με στόχο να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ Αιγύπτου – Τουρκίας, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης.
Οι επιδιώξεις της Αθήνας
Βασική επιδίωξη της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η γεφύρωση των διαφωνιών και η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας- Λιβύης. Αν και η μεταβατική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδότηση να χειριστεί θέματα όπως το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει τη διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να έχει παρουσία στην επόμενη μέρα της Λιβύης.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Στις 15:25 τοπική ώρα (16:25 ώρα Ελλάδος), ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Abdul Hamid Dbeibeh. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με την ομόλογο του Najla al-Mangoush.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και ακολούθως οι δύο ηγέτες θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στις 17:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδος), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Mohamed al-Menfi ήταν ο πρέσβης που απέλασε η Αθήνα ως αντίδραση και ένδειξη δυσαρεσκειας για την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου καθορισμού θαλασσίων ζωνών, τον Δεκέμβριο του 2019. Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης θεωρείται πρόσωπο που διαθέτει στενές επαφές με τις ΗΠΑ, ενώ στόχο έχει κατά τη θητεία της την απόσυρση των ξένων μισθοφόρων που βρίσκονται στο λιβυκό έδαφος βρίσκονται 20 χιλιάδες ξένοι μαχητές, κυρίως από τη Συρία, την Τουρκία, το Σουδάν και τη Ρωσία.