Το «πείραμα» της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων από σήμερα και του ανοίγματος του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα συναντά εμπόδια στις «κατακόκκινες περιοχές», καθώς σε έκτακτη χθεσινοβραδινή σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών με την παρουσία των υπουργών Υγείας και Ανάπτυξης οι λοιμωξιολόγοι εισηγήθηκαν να μην ισχύσει η χαλάρωση αυτή των μέτρων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης και της ισχυρής πίεσης στα νοσοκομεία των περιοχών αυτών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ωστόσο, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Πάνο Σταμπουλίδη η κυβέρνηση αποφάσισε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου στις 3 αυτές περιοχές αλλά να ισχύει κανονικά το μέτρο της άρσης της απαγόρευσης από Δήμο σε Δήμο.

Μίνι ανάσα ελευθερίας τα Σαββατοκύριακα

Πάντως, σε ισχύ τίθεται από σήμερα το νέο πλαίσιο χαλάρωσης των περιορισμών όσον αφορά στις μετακινήσεις εκτός Δήμου, ενώ από τη Δευτέρα επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο με κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η χαλάρωση αυτή των μέτρων κρίθηκε από την κυβέρνηση επιβεβλημένη για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην οικονομία και την κόπωση των πολιτών από τα συνεχή μέτρα. Έτσι, από σήμερα το πρωί και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις σε άλλους δήμους με χρήση αυτοκινήτου – μηχανής, εντός της περιφερειακής ενότητας, με sms 6 και μόνο για άσκηση.

«Δεν πρέπει με τις διαδημοτικές μετακινήσεις να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού, γιατί όπως οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από τη βουλή καλώντας τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα.  Εξηγώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί ελήφθη η απόφαση για άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από δήμο σε δήμο, σημείωσε ότι «αν το μέτρο το διατηρούσαμε για μεγάλο διάστημα θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά».

Τη Δευτέρα ανεβάζουν ρολά οι έμποροι

Από τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, με εξαίρεση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά θα επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους δήμους και για ψώνια, εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με sms στο 13032, με ραντεβού και εντός του χρονικού περιορισμού των τριών ωρών. Τα ψώνια θα γίνονται με τη διαδικασία του click away και του click in shop και την πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας, δηλαδή με μάσκα, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμούς.

«Οδηγός» για τα ψώνια

Οι πολίτες για να ψωνίσουν θα πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032 προκειμένου να μπορέσουν να μεταβούν οπουδήποτε απαιτείται εντός νομού. Το SMS θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Επίσης παράλληλα με το 13032 ισχύουν και το click away και το click in shop, κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους αποδεικτικό του ραντεβού τους, όπως για παράδειγμα SMS ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, ενώ οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα. Η παραλαβή του προϊόντος μπορεί να γίνει και εκτός του καταστήματος.

Ποια καταστήματα ανοίγουν από Δευτέρα

Τα καταστήματα που επαναλειτουργούν την προσεχή Δευτέρα είναι τα εξής:

·        συνοικιακά καταστήματα

·        μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες εκτός εμπορικού κέντρου

·        μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων

·        πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα εξής καταστήματα:

·        shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)

·        outlets

·        εμπορικά κέντρα

·        εκπτωτικά χωριά

Τι ισχύει για τα καταστήματα τροφίμων

Όσον αφορά τις αγορές σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων έως 2 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι ή εντός του Δήμου, με αποστολή SMS και κωδικό 2 στο 13033.

Μετά το Πάσχα η εστίαση

Μετά τις 2 Μαΐου αναμένεται τελικά να ανοίξει η εστίαση, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, επισημαίνοντας  ότι στόχος είναι να έχουν προφτάσει οι επιχειρήσεις να αγοράσουν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν πρόβλημα στο κεφάλαιο κίνησης.  Υπενθυμίζεται ότι – όπως ανακοινώθηκε-  θα «τρέξουν» γρήγορα οι αξιολογήσεις και οι εγκρίσεις των αιτήσεων των επιχειρήσεων της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ. Με βάση αυτή περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φτάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.