Τροπολογία για την ενίσχυση της διαφάνειας στους εξοπλισμούς, στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται και «ποινική ρήτρα διαφθοράς» που θα επιβάλλεται στις εξοπλιστικές συμβάσεις και στις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων, βρίσκεται ήδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Την τροπολογία παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στις εξοπλιστικές συμβάσεις
Σύμφωνα με την «Αυγή», η ποινική ρήτρα διαφθοράς θα είναι το 40πλάσιο των παράνομων πληρωμών, ενώ η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα ενημερώνουν την Επιτροπή Εξοπλιστικών Συμβάσεων της Βουλής. Επίσης όλες οι συμβάσεις θα στέλνονται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η τροπολογία προβλέπει ότι:
– Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), καταθέτει στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, δύο φορές κάθε ημερολογιακό έτος, ήτοι την 30/06 και την 31/12, αναλυτική απολογιστική κατάσταση για την πορεία υλοποίησης των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων, περιλαμβάνουσα το σύνολο των σχετικών εγγράφων και σε κάθε περίπτωση τις συμβάσεις και τις τροποποιήσεις τους, τα αιτήματα τροποποιήσεων και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων και επιτροπών της ΓΔΑΕΕ, μεταξύ των οποίων και τις αποφάσεις χορήγησης πιστώσεων και επιβολής ποινικών ρητρών, διασφαλιζομένων των όρων εχεμύθειας και απορρήτου.
– Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που εκδίδεται κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, επιβάλλεται στα υπαίτια φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ειδική ποινική ρήτρα διαφθοράς ισόποση κατ’ ανώτατο ότι με το τεσσαρακοσταπλάσιο της αξίας των παρανόμων πληρωμών, χορηγήσεων ή ανταλλαγμάτων, που έχουν δοθεί σε στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας υλικού ή υπηρεσιών με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επί ζημία του δημοσίου συμφέροντος. Η εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής υποβάλλεται εντός έξι μηνών από τη γνωστοποίηση σε αυτή της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης για τα υπαίτια πρόσωπα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενημερώνει τρεις φορές σε κάθε ημερολογιακό έτος, ήτοι την 01/01, την 31/3 και την 30/09, τη Διαρκής Επιτροπή για κάθε σχετική αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.
– Το σύνολο των συμβάσεων που συνάπτονται για την υλοποίηση νέων προγραμμάτων αποστέλλεται για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο.