«Δεχόμαστε μία πολύ μεγάλη πίεση, βρισκόμαστε σε ένα οξύ τρίτο κύμα, στην κορύφωσή του, ολόκληρη η Ευρώπη διέρχεται ενός τέταρτου κύματος» είπε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αναφερόμενος στην κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Από την άλλη, όπως είπε, «ο εμβολιασμός πηγαίνει εξαιρετικά καλά, είμαστε ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολιασμένων και τη ροή των εμβολιασμών».
Σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά», αποσπάσματα της οποίας αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει πως πρέπει να γίνουν δύο πράγματα: Πρώτον, να δυναμώσει το τείχος απέναντι στον ιό ενισχύοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ευρέως testing και δεύτερον, να αναβαθμιστεί το επίπεδο συμμόρφωσης των πολιτών.
«Η περιορισμένη συμμόρφωση οφείλεται εν πολλοίς και στο ότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες δικλείδες αποσυμπίεσης», αναγνώρισε, εστιάζοντας αφενός στις πολλές, εσωτερικές συναθροίσεις, χωρίς τις αναγκαίες προφυλάξεις, σε σπίτια και χώρους εργασίας, αφετέρου στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις που «είναι μία πραγματική καταστροφή», όπως είπε.
Απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι το «να ανοίξουμε λίγο τη στρόφιγγα της ελευθερίας των πολιτών, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε την ενέργειά τους προς άλλες ενέργειες όπως το μικρό λιανεμπόριο, όπως ενδεχομένως το να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία να κινηθεί ο κόσμος έξω». Με την ταυτόχρονη επισήμανση, «οι μαθητές βρίσκονται σε οριακή ψυχολογική κατάσταση, είναι επί μήνες μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον, ειδικά τα γυμνάσια και τα λύκεια». Και, χωρίς να αναφερθεί σε ημερομηνίες, παρέπεμψε στην Παρασκευή, οπότε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων θα αξιολογήσει τα δεδομένα.
Στην πολιτική σύγκρουση, ειδικότερα, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι «μιλάει χωρίς δεδομένα, εγώ θα μιλήσω με δεδομένα που δεν αμφισβητούνται: Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (δημόσιο και ιδιωτικό) 1.410 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες εξυπηρετούν τόσο περιστατικά COVID όσο και περιστατικά μη COVID. Ο ιδιωτικός τομέας έχει παράσχει 147 κλίνες στην Αττική και περισσότερες σε όλη τη χώρα, δηλαδή έχουμε ήδη εντάξει κλίνες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όμως είναι πεπερασμένες».
Στην ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε επίταξη, αντέτεινε πως «αν είχαμε ακούσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εδώ και 14 μήνες διαρκώς επιμένει να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών και υποδομών, είναι προφανές ότι θα είχαμε νοσοκομεία που δεν θα χρησιμοποιούσαμε. Σήμερα είναι η ανάγκη να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υποδομές».
«Σήμερα θα εξαντλήσουμε οτιδήποτε είναι αναγκαίο, δεν υπάρχει κανείς που δεν θα λάβει την πρέπουσα ιατρική περίθαλψη. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες». Θα υπάρξει, ίσως, στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Γεραπετρίτης παρατήρησε πως «δεν υπάρχει “και πέντε”, αυτήν τη στιγμή το σύστημά μας αντέχει. Αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία αναμονή των 24 ή λίγο περισσότερο ωρών για ένταξη σε ΜΕΘ, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλοι είναι με οξυγόνο, με υποστήριξη, δεν υπάρχει κανείς που να μη λαμβάνει την πρέπουσα ιατρική βοήθεια». «Το πρόβλημά μας είναι η περιορισμένη συμμόρφωση που οδηγεί τους ασθενείς στις ΜΕΘ», συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης για τα τεστ, επανέλαβε ότι «ως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συνολικό σχέδιο για την προμήθεια, διανομή, διενέργεια και καταχώρηση των αυτοδιαγνωστικών τεστ».
Διεμήνυσε, όμως, ότι «βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο υγειονομικού χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται να λιποτακτεί κανείς. Όπως συνέβη με τους γιατρούς, που το αντελήφθησαν και είναι προς τιμήν τους, προσήλθαν σχεδόν όλοι οι επιταχθέντες. Πρέπει να έχουμε μία στάση υπεύθυνη σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, να συστοιχιζόμαστε και να συστρατευόμαστε όλοι».
«Θα τηρηθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος. Σκοπός του self testing, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν από την πολιτεία, είναι να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά ευρείας κλίμακας, για να μπορέσουμε σταδιακώς να αποσυμπιέσουμε και τους πολίτες ανοίγοντας κάποιες δραστηριότητες. Άρα, όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Με αφορμή την αυριανή επικοινωνία Τζ, Μπάιντεν-Κυρ. Μητσοτάκη, ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταστεί ένας πόλος διπλωματικής ισορροπίας αλλά και επιχειρησιακής ισχύος». «Έχει αυτοτελή αξία το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Προέδρου τους, αντιλαμβάνονται πλέον την Ελλάδα ως πολύ ισχυρό περιφερειακό παίκτη».
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για «αναβάθμιση» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, οι οποίες «σήμερα βρίσκονται ίσως στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ». Παρέθεσε, μάλιστα, την αλληλουχία των γεγονότων που «οδηγεί και στο αυριανό τηλεφώνημα μεταξύ των δύο ηγετών», όπως η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, την τιμητική αμερικανική αντιπροσωπεία κατά το τριήμερο των εορτασμών, και, εν τέλει, η επικοινωνία της Πέμπτης. Θυμίζοντας, εξάλλου, ότι «ο πρωθυπουργός γνωρίζει προσωπικά τον κ. Μπάιντεν» (οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί στα γραφεία της ΝΔ όταν ο Τζ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο Κυρ. Μητσοτάκης αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), σημείωσε ότι «έχει αναπτυχθεί η προσωπική σχέση».
Ταυτόχρονα, «αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει καταστεί ένας πόλος διπλωματικής ισορροπίας αλλά και επιχειρησιακής ισχύος και οι μεγάλες δυνάμεις βλέπουν διαφορετικά τον ρόλο της. Συνολικά, η αμερικανική διπλωματία βλέπει με διαφορετικό μάτι την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε: «Έχει αυτοτελή αξία το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, διά του Προέδρου τους, αντιλαμβάνονται πλέον την Ελλάδα ως πολύ ισχυρό περιφερειακό παίκτη».
Στο ερώτημα εάν επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο υπουργός απάντησε πως είναι «κάτι εντελώς πρώιμο», αφού «θα πρέπει να χτιστεί ακόμη περισσότερο η σχέση». Πάντως, συμπλήρωσε ότι κάποια στιγμή προφανώς θα γίνει και αυτό.