Την πρώτη διμερή επικοινωνία θα έχουν αύριο 25η Μαρτίου, ανήμερα της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Και μπορεί να πρόκειται για ένα εθιμοτυπικό τηλεφώνημα, ωστόσο δεν εκλείπει ούτε ο συμβολικός του χαρακτήρας αλλά και το ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν σε νέα βάση, καθώς ενεργοποιείται για πρώτη φορά η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου με το Οβάλ Γραφείο σε μία περίοδο, όπου κρίσιμα διεθνή ζητήματα απαιτούν ειδικούς χειρισμούς. Άλλωστε, την ίδια ημέρα συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και συνολικά στις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα.
Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μπάιντεν
Η ΕΕ και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter να αναφέρει ότι προσκάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Σύνοδο Κορυφής, «για να μοιραστούμε τις απόψεις μας για τη μελλοντική συνεργασία μας». Υπενθυμίζεται ότι, η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε Σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν 12 χρόνια πριν και συγκεκριμένα, στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.
Επίσης, 20 χρόνια πριν, ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους συμμετείχε στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Μπάιντεν θα αποτελέσει διμερή επικοινωνία, ανεξάρτητη δηλαδή από την παρουσία-τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι «αξιακοί δεσμοί» Ελλάδας – ΗΠΑ
Χθες το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» στη Βάση της Σούδας και εστίασε στους «αξιακούς δεσμούς» που συνδέουν Ελλάδα και ΗΠΑ. «Αυτή την εβδομάδα καθώς εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης σκεφτόμαστε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεσμοί, οι οποίοι δεν είναι μόνο κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί, είναι πρωτίστως δεσμοί αξιακοί. Ενθυμούμαστε ότι ο Αδαμάντιος Κοραής αλληλογραφούσε πολύ συχνά με τον Thomas Jefferson», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η στρατιωτική συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών – Ελλάδος βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα».
Από την πλευρά του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, μεταξύ άλλων είπε: «Η βάση της Σούδας αποτελεί σημείο αναφοράς της Αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ. Η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα είναι απαραίτητη για την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Τονίζω ακόμα την απόφαση του Προέδρου Biden αλλά και την προσωπική του δέσμευση να προάγουμε την σχέση αυτή σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο».
Τετ α τετ Δένδια – Μπλίνκεν
Σύντομη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Νίκος Δένδιας στη δήλωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης έστειλε έμμεσο μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας πως «οι συμπεριφορές που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της».
Μετά το πέρας της συνόδου ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Είχα τη χαρά να συμμετάσχω στο υπουργικό συμβούλιο του ΝΑΤΟ, υποδεχτήκαμε την πρώτη παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Και για μένα ήταν μια ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικά. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Ήταν λαμπρή ευκαιρία να εκφράσω τις ελληνικές απόψεις και ανησυχίες.
Εκτός από αυτά, συζητήθηκε η ατζέντα 2030, το μέλλον του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία χωρών που βασίζονται στη Δημοκρατία, στο διεθνές δίκαιο. Και οι συμπεριφορές που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο αδυνατίζουν στην πραγματικότητα τη συμμαχία, τη συνοχή της και αντιστρατεύονται τα συμφέροντά της».