Η βουλευτής και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη βρέθηκε στην πρωινή εκπομπή του Mega και σχολίασε τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις:
Καλούμενη να τοποθετηθεί στο σχόλιο του Πρωθυπουργού ότι ο Α. Τσίπρας προτιμά ‘το δρόμο από το νόμο’, υπονοώντας τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ στην εξέλιξη της πανδημίας, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε την προτίμησή της να μην ασχοληθεί με ανόητες προσεγγίσεις’ αλλά να γίνει μία χρήσιμη συζήτηση επί των σοβαρών θεμάτων της σημερινής συγκυρίας:
Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για την πανδημία:
«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο της πανδημίας όπου η κυβέρνηση πλην του ακορντεόν δεν εφάρμοσε μέτρα αποτελεσματικά. Σήμερα, στην κορύφωση του 3ου κύματος υπάρχουν ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε αναμονή, δεν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι ιατροί να τους φροντίσουν. Το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει τα όριά του. Τα γεγονός ότι διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ σημαίνει ότι έχουμε περάσει βασική κόκκινη γραμμή. Το ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο, δεν ήταν κάτι μοιραίο. Υπάρχουν χώρες που αποδεικνύουν ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά».
Σχολίασε τα νέα υγειονομικά μέτρα της Κυβέρνησης:
«Εδώ πάλι, την ώρα που οι Ελληνες πολίτες με αγωνία περιμένουν τις απογευματινές ενημερώσεις τι είδαμε; Παράκαμψη του υπ. Υγείας και του υπ. Προστασίας του Πολίτη παρουσία του κ. Σκέρτσου ο οποίος -άγνωστο με ποια ιδιότητα- εμφανίστηκε να ανακοινώνει υγειονομικά μέτρα, δίνοντας παράλληλα ρεσιτάλ αυτοθαυμασμού, προπαγάνδας και εφευρετικότητας στην κατασκευή ενόχων για την πανδημία.
Όταν, σε στιγμές μεγάλης κρίσης μία κυβέρνηση ψάχνει να κατασκευάσει ενόχους (είτε στους πολίτες, είτε στους πολιτικούς αντιπάλους) προφανώς βρίσκεται σε πανικό και καταφεύγει σε διχαστικές πρακτικές, όπως η συγκεκριμένη με τον εμβόλιμο και αναρμόδιο κ. Σκέρτσο να παρακάμπτει τους θεσμικά και επιστημονικά αρμόδιους και να προσβάλλει τελικώς τη νοημοσύνη της κοινής γνώμης, του πολιτικού και βεβαίως του επιστημονικού κόσμου.
Η άθλια αυτή πραγματικότητα που ζούμε ως πρακτική (με πιο πρόσφατη την παραπάνω) και πολιτικές είναι επιλογή Μητσοτάκη όπως επιλογή του είναι την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω ο ίδιος να πραγματοποιεί επισκέψεις στην πινακοθήκη, στην Κρήτη στη Σούδα κ.ό.κ.
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με την επίταξη των ιδιωτικών γιατρών η κ. Γεροβασίλη είπε:
«Μία σοβαρή κυβέρνηση θα είχε ήδη επιτάξει και εντάξει όλες τις μονάδες της χώρας και όλο το υγειονομικό δυναμικό υπό ενιαία διοίκηση
Αρνούμενη για δεύτερη φορά να μπει «στην ανόητη συζήτηση» περί ΣΥΡΙΖΑ -υποκινητή διαδηλώσεων και ‘ενόχου’ για την εξέλιξη στην πανδημία στην οποία καταφεύγει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, υπενθύμισε ότι ‘εδώ ο κόσμος καίγεται’ όπως επίσης ότι εδώ και 1,5 χρόνο δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά μία ανίκανη κυβέρνηση που προσπαθεί να ξεπεράσει την πραγματικότητα αποφεύγοντας να μιλά για ό,τι συμβαίνει τώρα και ό,τι τραγική εξέλιξη θα υπάρξει στο άμεσο μέλλον. Κατά τα λοιπά: «Βεβαίως έχουν αυξηθεί οι μονάδες ΜΕΘ, όμως πώς γίνεται με 1.200 ΜΕΘ, στις 672 να μην υπάρχει κενό κρεβάτι; Μία σοβαρή κυβέρνηση θα έπρεπε σήμερα να είχε επιτάξει όλες τις μονάδες της χώρας κάτω από μία ενιαία διοίκηση (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και στρατιωτικά νοσοκομεία). Αντίστοιχα και το υγειονομικό προσωπικό του ιδιωτικού τομέα ώστε να λειτουργεί υπό ενιαία διοίκηση για να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ο covid αλλά και όλα τα υπόλοιπα νοσήματα από τα οποία η θνητότητα έχει επίσης αυξηθεί διότι το ΕΣΥ έγινε σύστημα μίας νόσου».
Τέλος αναφέρθηκε και στα σelf test:
Κλείνοντας, ένα τελευταίο σχόλιο για τα self-tests που μας ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος, χωρίς κανένα σχέδιο: Ποια είναι η αξιοπιστία των συγκεκριμένων rapid test (τα ήδη υπάρχοντα έχουν αξιοπιστία 75% ,ενώ τα μοριακά 95%); Πόσο αξιόπιστη θα είναι η τεχνική λήψης τους; Σε ποια ποσοστά θα φτάσει το ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, εάν λάβουμε υπόψιν περιπτώσεις ασυμπτωματικών με χαμηλό ιικό φορτίο; Πώς θα συλλέγονται αυτά τα αποτελέσματα; Εν ολίγοις: Είναι ένα επικουρικό μέτρο το οποίο στο screening που κάνουν οι υπηρεσίες, δεν βοηθά. Βοηθά ενδεχομένως και μερικώς τον ίδιο τον άνθρωπο. Άρα, καλό θα ήταν να μην εμφανίζεται ένα επικουρικό μέτρο ως πανάκεια.