Ως «μια εμβληματική προσωπικότητα για τα ελληνικά γράμματα», χαρακτήρισε τον ακαδημαϊκό Εμμανουήλ Κριαρά ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Ορφανός.

Με αφορμή το θάνατό του, ο κ. Ορφανός δήλωσε: «Ο Εμμανουήλ Κριαράς ως υπέρμαχος της δημοτικής, συνέβαλλε στην αναγνώριση της ως επίσημης γλώσσας του ελληνικού κράτους και στην καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος γραφής. Η αγάπη και η προσφορά του για την ελληνική παιδεία και την έρευνα, όπως και η αφοσίωσή του στις ανθρώπινες αξίες είναι στοιχεία που τον καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες γενιές. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

Στο μεταξύ, παρουσία του κ. Ορφανού τελέστηκε στον ιερό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου, η πανηγυρική δοξολογία για τα εννιάμερα της Παναγίας, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, ο υπουργός ανέγνωσε το Σύμβολο της Πίστεως.

Αμέσως μετά τη δοξολογία, πραγματοποιήθηκε λιτανεία μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παρέστησαν μεταξύ άλλων οι μητροπολίτες Βοστώνης, Μεθόδιος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης και ο γενικός γραμματέας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης, Παύλος Σταματίδης.