Άμεσα αντέδρασε η αιγυπτιακή πλευρά μετά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του τουρκικού αφηγήματος περί συζητήσεων με την εν λόγω χώρα της βορειοανατολικής Αφρικής για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ.
Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν στην τροποποίηση των συντεταγμένων του επίμαχου θαλάσσιου οικοπέδου 18, το οποίο όπως φαίνεται και από τον νέο χάρτη του υπουργείου Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας, σταματά πλέον στο ύψος του 28ου μεσημβρινού· δηλαδή στο όριο των ήδη οριοθετημένων υφαλοκρηπίδων Ελλάδας και Αιγύπτου κάτι που προφανώς ικανοποιεί τη χώρα μας.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Δένδιας μεταβαίνοντας από το Κάιρο στη Λάρνακα, όπου δήλωσε πως «είχα τη χαρά, πριν έρθω στην Κυπριακή Δημοκρατία, να συναντηθώ με τον ομόλογό μου κ. Σάμεχ Σούκρι και να συζητήσουμε για τις ελληνο-αιγυπτιακές σχέσεις, σχέσεις εγκάρδιες, στενότατες, σχέσεις οι οποίες βασίζονται και στην στενή προσωπική σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι. Θα ήθελα να πω επίσης ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».