Αγωνία σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ για την έκβαση του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς το αποτέλεσμά του θα κρίνει και τα τελικά συμπεράσματα και τις εντυπώσεις για το πολιτικό σκηνικό.

Η στάση που θα κρατήσουν Μαξίμου και Ιπποκράτους ως την Κυριακή διαγράφεται σαφής, μετά τις δηλώσεις χθες του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώργου Πεταλωτή. Τέλος με το εκλογικό διακύβευμα, οι εκλογές αποπολιτικοποιούνται και ισχύουν αυτοδιοικητικά κριτήρια.

Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία. Στο ΠΑΣΟΚ κρίνουν πλέον ότι δεν πρέπει να «τρομάξουν» τους αναποφάσιστους και τους επιφυλακτικούς ψηφοφόρους – ακόμη και αυτούς που δεν πήγαν καν να ψηφίσουν την πρώτη Κυριακή – και μ’ αυτόν τον τρόπο να παρακάμψουν τις «ανίερες» συμμαχίες που τυχόν θα δημιουργηθούν με αντάρτες ή με κομμάτι της Αριστεράς.

Παρόλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με καζάνι που βράζει και δεν αποκλείεται να εκραγεί μετά την Κυριακή, ειδικά αν το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι επιθυμητό. Και ποιο είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Τουλάχιστον η νίκη Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής και νίκη σε όσο το δυνατόν περισσότερους μεγάλους δήμους και περιφέρειες.

Στελέχη του Κινήματος εκφράζουν πλέον ανοιχτά διαφωνίες με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για ριζικές αλλαγές μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κάποιοι μιλούν για νέο ανασχηματισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών απλώς να μετατίθεται την άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του κ. Παπανδρέου είναι πως πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, με όποιο κόστος και με γρήγορα βήματα, αλλά ο προβληματισμός για το… λογαριασμό που θα στείλει η τρόικα μετά τις 15 Νοεμβρίου – όταν θα ανακοινωθεί και το αναθεωρημένο έλλειμμα – δεν μπορεί να παραμείνει μυστικός.