Το αποτέλεσμα της Κυριακής απέτρεψε την εκλογική περιπέτεια της χώρας μεσούσης της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση καλείται να λάβει νέες κρίσιμες αποφάσεις υλοποίησης του Μνημονίου σε σαφώς δυσμενέστερο κλίμα. Ηδη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται ενστάσεις για την προεκλογική τακτική, αλλά κυρίως για τους χειρισμούς όλο τον προηγούμενο χρόνο. Προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό είναι να διαμορφωθεί σκηνικό πολιτικής σταθερότητας. Ετσι, σε μια εμφανή πολιτική στροφή, το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριξε χθες ότι ο β΄ γύρος της αναμέτρησης έχει αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά.

Εμμένει σε αντιμνημονιακή πολιτική ο κ. Σαμαράς

Υψηλούς τους αντιπολιτευτικούς τόνους θα διατηρήσει και την τρέχουσα εβδομάδα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, καθώς θεωρεί ότι η αντιμνημονιακή σημαία που ύψωσε δικαιώθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα. Η Ρηγίλλης πιστεύει ότι οι κάλπες όχι μόνον κατέστησαν τη Ν.Δ. κυρίαρχο στον χώρο της Κεντροδεξιάς, αλλά και την επανέφεραν σε τροχιά εξουσίας. Πάντως, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι η Ν.Δ. καταγράφει μείωση σε απόλυτο αριθμό ψήφων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2009. Υπό το ανωτέρω πρίσμα, μοναδικός «καθαρός» κερδισμένος μπορεί να θεωρηθεί το ΚΚΕ.

Ο Γιουνκέρ ζητεί πρόσθετα μέτρα για το έλλειμμα

Πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος του 2011 στα επίπεδα που ορίζει το Μνημόνιο ζήτησε, χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Στην Αθήνα βρίσκονται από χθες εμπειρογνώμονες της τρόικας, προκειμένου να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση τον προϋπολογισμό του 2011. Το οικονομικό επιτελείο έχει υπολογίσει ότι εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat και της μεγαλύτερης ύφεσης θα απαιτηθούν νέα μέτρα, της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Η τρόικα θεωρεί ότι χρειάζονται μέτρα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ