Στα σκαριά φαίνεται βρίσκεται αυτή τη στιγμή κρυφό σχέδιο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα σε συνεργασία με τους δανειστές.
Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί στη διάρκεια των συνομιλιών με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, καθώς και με ξένους ηγέτες από τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ενήμερο για τους προβληματισμούς του πρωθυπουργού είναι επίσης και το ΔΝΤ, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τη Real News, το συγκεκριμένο σχέδιο και η υλοποίησή του δεν εξαρτώνται μόνο από την Αθήνα, όπως άλλωστε είναι κατανοητό, αφού για να προχωρήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να αποπληρωθούν τα χρήματα που έλαβε η χώρα από το Ταμείο από την ημέρα του μνημονίου, αλλά και να μην προχωρήσει η εκταμίευση των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί έως το 2016. Μάλιστα, τα όποια σχέδια υπήρχαν για ανεύρεση των χρημάτων μέσω της έκδοσης ομολόγων εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια.
Στην πραγματικότητα η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις Βρυξέλλες. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει οτι δεν θέλει άλλο τη συμμετοχή του Ταμείου στην επίλυση του ελληνικού προβλήματος ή άλλων προβλημάτων στο εσωτερικό της, θα πρέπει να αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου, ύψους 25 δισ. ευρώ. Αυτό πάντως που βρίσκεται υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η τήρηση των συμφωνηθέντων μπορεί να παρακολουθείται από ενισχυμένη αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα. Η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος θα ανατεθεί στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά καθώς και στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει τη δημιουργία θορύβου σχετικά με το θέμα, με δεδομένο ότι είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα και σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια, δεν θέλει σε καμία περίπτωση να φανεί ότι απέτυχε. Ο ερχομός του Ταμείου, όπως ίσως θα θυμάστε, έγινε κατόπιν επιμονής της καγκελαρίου Μέρκελ για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παρασκηνιακές συζητήσεις προχωρούν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου με την ολοκλήρωση της ιταλικής Προεδρίας.